lørdag den 31. marts 2012

Dagens spørgsmål

Er det korrekt at være kynisk?

Benzin på bålet

Det lyder som en fantasifuld historie, men Storbritanniens konservative har faktisk fremprovokeret en panik over benzinpriser for at nedkæmpe en fagforening og skyde skylden på Labour. The Daily Telegraph (svarer til JP) rapporterer om beskeden fra konservative parlamentsmedlemmer til lokale foreninger:
The private message is as follows. “This is our Thatcher moment. In order to defeat the coming miners’ strike, she stockpiled coal. When the strike came, she weathered it, and the Labour Party, tarred by the strike, was humiliated. In order to defeat the coming fuel drivers’ strike, we want supplies of petrol stockpiled. Then, if the strike comes, we will weather it, and Labour, in hock to the Unite union, will be blamed.” 
Det er da politik.

fredag den 30. marts 2012

Krigs sener er penge

- citat Cicero. Så hvis man tænker i nationalistisk dominans, burde man overveje, om det var så godt et tidspunkt at indføre sanktioner mod Iran på, hvis målet var at slå Iran i hovedet. Men for britiske konservative er panik over benzinpriser blot en mulighed for at slå fagforeninger i hovedet. Prioriteter!

torsdag den 29. marts 2012

Danmark investerer i Afghanistan

Nick Hækkerup, Danmarks forsvarsminister, for tre dage siden:
"Vi har investeret så meget politisk, økonomisk og menneskelig kapital i form af døde og lemlæstede soldater, at det ville være fuldstændig vanvittigt at trække sig ud nu og sige, at de må klare sig selv...
O-kay, Nick. Det var ikke overbevisende. Jeg ville nødigt være en kapitalinvestering i Afghanistan.

Ministeren har vist hovedet oppe i røven på forsvarsledelsen for at undgå en tofrontskrig, hehe, med eget ministerium og oppositionen. Det ministerium er også fuckin loco.

PS fra fronten: Den afghanske hær, som hele strategien i Afghanistan bygger på, er dybt infiltreret af talibanere mv, og antallet af Nato-rådgivere, der bliver skudt i ryggen af deres afghanske buddies, er vækstet voldsomt på det sidste...
Any time a group of Western soldiers is gathered on a joint base to exercise, train or even sleep, one member of the unit is required to be armed and on alert for possible fratricide attacks, the official said, describing the new requirement.

lørdag den 24. marts 2012

Europa: Jeg ser blåt

Man kommer ikke udenom, at Europas politiske højredrejning har folkets opbakning, jf. billede til højre (Spanien skal være blå nu, og Danmark og Slovakiet røde). Folk er for det meste ok med finanspagtens idiotiske teser osv.

Jeg mener, at denne bevægelse mod højre kommer af ændringer i de mere grundlæggende socioøkonomiske strukturer. De er følgende: Som følge af meget store effektiviseringer / automatisering i produktionsindustrien er fordelingen af arbejdende i hhv. produktion og service ca. 20 og 80 pct. af arbejdsstyrken, vist nok. Der er i hvert fald sket en kæmpe udvidelse af serviceøkonomiens betydning.

Med forbehold for, at "service" er dårligt defineret, så må denne bevægelse have konsekvenser for arbejdstagernes politiske identitet. Man identificerer sig kort og godt ikke længere med "arbejderen". Arbejderbevægelser og -tankegang er blevet gammeldags. Oven i dette er samfundet og folk generelt blevet rigere som følge af den mere effektive produktion, hvis værdi er blevet fordelt ganske udmærket. Mange flere tager lån for at købe bil og bolig, og identificerer sig derfor mere og mere med den formuende klasse og dennes interesser frem for en egentlig arbejdstagerklasse.

Muren er desuden faldet, og celebritykultur er alle vegne. De mest populære tv-programmer går ud på almindelige mennesker, der konkurrerer om at blive rige og berømte. New Public Management er et knæfald for tesen om, at den private sektor bare er mere effektiv, og som konsekvens vokser mellemlederlaget som bare fanden. Det giver mange en tro på, at de trods alt bestemmer over andre, eller ikke er helt nede på gulvet i fabrikshallen, men længere oppe ad rangstigen. Alle nikker til OECDs højreorienterede anbefalinger, som efterfølges af vismændenes højreorienterede anbefalinger, og så CEPOS' højreorienterede anbefalinger - forstærkning kaldes denne metode. Det eneste modspil, som venstrefløjen kan diske op med, er enkeltfortællinger - cases - om hvor synd det er for en eller anden. Ingen overordnet intellektuel analyse af økonomien; den overlades helt til tænketankene, der arbejder med bevilling fra arbejdsgiverne.

Problemet er, at det ikke ændrer ved, at de formuendes ideologi er og bliver en egoismens selvdestruktive udnyttelse, og det vil kneppe middelklassen i sidste ende. Vi er godt i gang med EUs lange nedtur. USA er længere fremme i ulighed, men Europa kommer nu. Foreløbig konklusion er, at generel velstand kun kan opnås midlertidigt, da den samtidig fører til opløsning af opbakningen til de ideologiske strukturer, der er forudsætningen for den politik, der fører til generel velstand.

Lovløs i Det Vilde Vesten

Jeg har spekuleret over, hvorfor Glenn Greenwald er gået som katten om den varme grød om det emne, han egentlig skriver mest om: Amerikansk retlig dobbeltmoral. Greenwald er jurist og tænker som en jurist: Når der de jure ikke længere nogle grænser for, hvem USAs præsident kan befale henrettet, så kan alle henrettes efter præsidentens befaling. Og det er forfærdeligt. Men de facto er reglerne, at man kun kan blive henrettet uden retssag, hvis man er a. muslim, og b. bor i et muslimsk land.

Det hele ligger i stammetanken; at stammens love gælder for stammens medlemmer, og at folk uden for stammen er lovløse. Derfor gik folk herhjemme i ged over en, der fik konfiskeret 130.000 kr. af USA til cubanske cigarer - hvilken udåd! Men hvis det havde været en muslim, der havde forsøgt at købe - hvad ved jeg - koraner og krumsabler, så ville det være fint. Det er jo ikke fordi vi går i spåner over alle dem, der bliver slået ihjel i kølvandet på vores aktivistiske udenrigspolitik. I mindre grad er man også lovløs, hvis man er it-anarkist, nazi eller anden form for radikal. Man er bare udenfor, og derfor også uden for loven. Det er ikke noget, en ikke-jurist typisk forfærdes over, fordi man tror man ved, hvor grænsen går.

Derfor har jeg fået den kætterske tanke, at det, der sker, egentlig ikke er så vildt. Stammemoralske har mennesker været, lige så længe vi har eksisteret. Vi er altså ikke på vej ned i den totalitære afgrund, vi er halvvejs nede mellem mørket og lyset, hvor vi altid har været.

Jeg er ikke ironisk her. Dobbeltmoral er skidt, og jo mindre jo bedre. Men det er ikke verdens endeligt, hvis man ved hvilken stamme man tilhører. Endemålet er vel, at vi alle er med i den samme stamme. Imagine...

fredag den 23. marts 2012

Hoocoodanode

FT:
The eurozone economy contracted unexpectedly sharply this month, all but confirming that the region has fallen into recession, with France and Germany reeling from the effects of the debt crisis hitting much of southern Europe. (...)

The setback, which contrasted with recent improvements in US economic prospects, came despite the European Central Bank’s injections of more than €1trn in three-year loans into the eurozone banking system, which have helped revive financial market confidence. 
Penge til bankerne er ikke det samme som penge til økonomien.

søndag den 11. marts 2012

Mere Draghi

Intet at tilføje:
“In order to continue, the monetary union needs . . . the willingness to be subject to a discipline that cannot be changed by any government whatsoever.”

Artikel 130 og de et tusinde milliarder euro

Det vigtigste, der er sket i verdensøkonomien inden for de sidste to år, var ECBs beslutning over november til februar om at trykke 1.000 mia. euro og låne dem meget billigt ud til bankerne. Alligevel ønskede politikerne på det seneste EU-topmøde hinanden tillykke med, at den i bedste fald irrelevante finanspagt har afværget euroens krise.

Spiller politikerne blot deres rolle i en farce om demokratiet, eller er de ikke engang selv klar over, at de er med i et teaterstykke? Den eneste grund til, at Italien nu kan sælge sin gæld billigere, er at en brøkdel af de 1.000 mia. euro er lånt videre til staterne. Det har intet med pagten at gøre.

Artikel 130 fra Lissabon-traktaten cementerer, at centralbankerne skal holdes uden for politisk indflydelse. Vi hører desuden ofte centralbankdirektører som Bernstein og Draghi komme med politiserede meninger - senest Draghi om den europæiske 'sociale model':
"You know there was a time when (economist) Rudi Dornbusch used to say that the Europeans are so rich they can afford to pay everybody for not working. That’s gone."
En højreorienteret joke, som man ikke ville acceptere fra en departmentschef. Men fordi centralbankdirektøren står over demokratiet, så er det i orden.

En centralbank er en konservativ institution, som skal holde styr på pengemængderne og således sikre tilliden til valutaens værdi. Man vælger derfor en ældre, velklædt mand til direktør. Han skal udstråle troværdighed, sikkerhed og mådeholdenhed. Vi forventer at røgtes af den højre herre i habitten, som en streng lærer fra den sorte skole. Vi små mennesker har alligevel ikke forstand på penge og bruger altid flere end vi har. Så kommer far og giver os smæk og sætter os i skammekrogen. Det er kun godt; det er for vores egen skyld.

Teknokratiet marcherer videre, hen over demokratiet, og det er et højreorienteret teknokrati. Politik føres for kreditor, mod debitor, for arbejdsgiver, mod arbejdstager, stok frem for gulerod. Europas millioner af arbejdsløse er en af konsekvenserne, for et af målene er billigere arbejdskraft.

En variant af popsamfundet er, at middelklassen tror, at alle kan blive chefer, ligesom alle kan blive stjerner. Det er som i USA, hvor man nødigt vil hæve skatten på millionærer, for på et tidspunkt skal det jo nok lykkes for én selv. Jeg tror det er det, der er sket her.

tirsdag den 6. marts 2012

EU, Ungarn og artikel 130

Aha. Ledte efter dette:
European Commission President José Manuel Barroso asked Hungarian Prime Minister Viktor Orbán yesterday (20 December) to withdraw legislation that could threaten the central bank's independence. (...)

According to the Wall Street Journal, Barroso was referring to the Hungarian government's plans to reshape the structure of the central bank by designating a third deputy governor and also raising the number of members in the Monetary Policy Council.

The newspaper quoted National Bank of Hungary Governor András Simor as saying that these elements of the legislation could serve no other purpose than to increase government influence on monetary policy.

The Commission has serious doubts about the compatibility of the Magyar Nemzety Bank (Hungarian National Bank) bills with Article 130 of the Lisbon Treaty on the independence of the European Central Bank, Hansen said. She added that Barroso also expressed his regrets that the last drafts of these laws were not subject to prior consultation with the ECB, which had repeatedly expressed its concerns.

Article 130 says that neither the ECB nor a national central bank, nor any member of their decision-making bodies, shall seek or take instructions from Union institutions, bodies, offices or agencies, from any government of a member state or from any other body.
Mere senere.

søndag den 4. marts 2012

Iran, Israel, USA, AIPAC: Mit besyv

WaPo:
Obama’s meeting with Netanyahu on Monday begins a critical week in his effort to contain Iran’s nuclear ambitions and preserve the trust of the United States’ closest Middle East ally. Israeli leaders have made clear they think time is running out to stop Iran from achieving the ability to build a nuclear weapon.
I modsætning til optakten til Irakkrigen er det ingen andre end Israel, der i dag ser ud til at have lyst til en krig mod Iran. Det er blevet sagt andetsteds, at Israel ikke ville larme så meget, hvis de faktisk havde tænkt sig at angribe. Det er klart; man varsler ikke et angreb. Det er også gentagne gange konkluderet, at Israel ikke kan angribe med særlig stor virkning. Israel kan altså kun håbe på, at USA angriber, eller at USA bliver trukket med ind i en krig, som Israel begynder.

Så det er en laboratorietest af den israelske lobbys magt. Men hvad er egentlig det strategiske mål? Iran er ikke ved at udvikle atomvåben, men vil heller ikke opgive sit atomkraftprogram, så den israelske stilling bliver svækket med tiden. Det virker ikke langsigtet.

Enten må det israelske fremstød være en magtesløshedens panik, eller også går det ud på at skabe støtte til et angreb i oktober hen mod det amerikanske præsidentvalg og satse på, at den amerikanske mediemaskine får USA til at gå med.

Det lyder ikke supersandsynligt, og der er rigtig mange ubekendte.

En sidste mulighed er, at Israel og USA er meget godt tilfredse med, at EU ofrer noget af sin velstand på at skade Irans økonomi, og at det i virkeligheden drejer sig om regional indflydelse. Men så tænker jeg på Tyrkiet, som har langt mere indflydelse, og som Israel helt unødvendigt har pisset på. Der er bare for mange af Israels handlinger, der ikke giver mening i et så rationelt lys. Måske er det bare sådan, at stater sætter en rute, og så kører de derud ad, indtil de ikke kan længere. Alea Iacta Est.

lørdag den 3. marts 2012

Privatiseret politi: Ikke længere en joke

Det her er noget, jeg plejer at spøge med:
Private security firms could investigate some crimes and patrol neighbourhoods under plans being drawn up for police in England and Wales.

The West Midlands and Surrey forces - two of England's largest - have invited bids for contracts from security companies, on behalf of all forces.
Privatiseret politi. Virkelig. Er der ingen... har nogen... nej, jeg kan ikke skrive noget, der passer til. Hvor er det sindssygt.

torsdag den 1. marts 2012

Små mennesker i store sko

Mine damer og herrer, EUs præsident:
Euroen lever. Den har det godt. Og det vil den blive ved med. (...)

Flankeret af den danske statsminister Helle Thorning-Schimdt erklærede præsidenten, at topmødet senere på dagen ikke er et krisemøde, selvom det primært handler om økonomi.

»For et par måneder handlede næsten al snak om eurozonens overlevelse. Faktisk talte mange om et farvel til euroen. De sagde, at flere lande ville være nødt til at forlade euroen. Som valuta, så havde euroen ingen fremtid. Det var så sådan, at der blev skrevet i visse medier. Men det hører man ikke så meget om i dag,« sagde Rompuy. 
Ha ha ha, hvor var de dumme, kritikerne. Nu er de sat ordentligt på plads.
Tidligere på dagen viste nye tal, at arbejdsløsheden i netop de 17 euro-lande ramte 10,7 procent. Det er det højeste niveau, siden euroen blev født i 1999.
Men euroen har det godt! Så tag den!