tirsdag den 31. juli 2012

Dagens tanke

Ifølge det politiske establissement er der større risiko for, at fascismen og kommunismen kommer igen, hvis euroen går i stykker, end ved massearbejdsløshed.

torsdag den 26. juli 2012

AAararrrrrahagh

Søren Pind. DEN Søren Pind. Kritiserer Obama og USA for at myrde uden rettergang med dronebomber.


Kurdistan?

Hvis Syrien falder fra hinanden, vil de syriske kurdere udråbe en kurdisk stat og søge støtte hos det irakiske Kurdistan? Og hvad gør hhv. Tyrkiet og Irak så?

onsdag den 25. juli 2012

Den Blå Pest over Tyskland

Tyskland viser tegn på svaghed:
Germany’s private sector shrank in July at the fastest rate in more than three years, according to a survey that underscored the spread of the eurozone crisis to the bloc’s strongest economies and cemented the likelihood that the region has slipped into recession.
Der er ikke nogen formel grund til, at Tyskland ikke også kan trækkes ind i en økonomisk dødsspiral, hvis de begynder på de samme åndssvage nedskæringer som de svage eurolande. Uformelt regner nogle dog med, at Tyskland vil trække sig ud af euroen, hvis det kommer så vidt.

NB. Danmarks stat kan i øvrigt tage penge for at låne penge. Ikke engang fratrukket inflation, men i nominelle rater. Så de ikke-revolutionære partier i Danmark diskuterer naturligvis, hvordan man sørger for, at staten låner færre penge om ti-tyve år, i stedet for at penge for at låne penge og bruge dem på at få folk i arbejde, fordi der er ikke noget økonomisk produktivt i at lave noget, vel?

Syrien er fkd

Jeg ved ikke så meget om Syrien, men når en minoritet hersker over en majoritet, er det nemt for folk udefra at lave rav i den ved at støtte majoriteten. Sunni-islam har en god lang tradition for at slå folk af andre overbevisninger ihjel - specielt andre muslimer - og de mange minoriteter i Syrien har sikkert grund til at holde flertallet nede, særligt i betragtning af den inspiration med mere, som oprørerne har fra Irak og Saudi-Arabien. Men det falder fra hinanden så let; det skal bare have et lille stød.

I det mindste holdt Vesten sit militær ude af denne hvepserede, bortset fra de obligatoriske specialstyrker.

Tyrkiets rolle kan jeg overhovedet ikke regne ud. Der er et historisk fjendskab mellem Syrien og Tyrkiet, men kan det forklare Erdogans aktivistiske udenrigspolitik? Hvordan passer det ind i den kolde krig ml Iran og Saudi-Arabien? Jeg ved nada.

Vi kan se frem til flygtninge.

fredag den 20. juli 2012

tirsdag den 10. juli 2012

Sass! Pis!

Politiken og Henrik Sass er nu officielt af meningen, at Enhedslisten skal holde op med at kalde regeringen fæle ord for at stjæle stemmer.
Ligheden i samfundet måles ikke på anden decimal i en statistisk formel, som Enhedslisten synes at styre efter som en ny kapitallogik, men på om velfærdssamfundet bliver tilpasset, så flere bliver aktivt inddraget som produktive borgere, der kan bidrage til fællesskabet – og dermed også til det økonomiske grundlag for at hjælpe dem, der ikke kan klare sig selv. At stemple denne politik som blå er at give de blå en troværdighed, som kan koste regeringen livet, samfundet en ansvarlig reformpolitik – og Enhedslisten enhver politisk indflydelse, uanset hvor mange mandater listen under vejs kan pine ud af SF. 
Hele idéen bag skattereformen er, at lønnen bestemmes af forholdet mellem arbejdsudbuddet - dvs. arbejdsløse - og efterspørgslen på arbejdskraft - dvs. arbejde. Skattereformen går ud på at få flere ud på arbejdsmarkedet, så lønnen kommer længere ned, så den skide konkurrenceevne dér bliver bedre.

Der er noget om det. Lønstigninger kommer, når der er få arbejdsløse. Danmarks lønninger er steget en del mere end Tyskland og Sveriges, men det vil jeg påstå har at gøre med de to landes dårlige økonomi i de sidste to årtier. Konjekturer, bitches. Danmarks økonomi har haft det godt, så derfor er lønnen gået op. Det er også sket i så godt som alle andre vesteuropæiske lande. Det var også denne mekanik, der i sin tid fik Bernstein til at bede om mere arbejdsløshed, og det er det, Finansministeriets modeller går ud på.

Det sjove er, at det, der beskrives her, er en klassisk økonomisk ligevægtsmodel. Derfor vil det løse sig selv - opnå ligevægt - hvis det er rigtigt. Men måske der også er andre faktorer, som f.eks. boligbobler og finanssjov, som man skal holde øje med, hvis man vil holde konjekturhop nede.

Og så kan det også være ligemeget, at den danske beskæftigelsesrate er højere end i Sverige og Tyskland og USA og så videre. Facts are stupid things, sagde Reagan, og lighed kan ikke måles på anden decimal, siger Politiken.

Men tilbage til lederen:
(...) Så hjælper det kun lidt, at tænketanken Krakas økonomer har beregnet, at forskellen på det 'røde' og det 'blå' forlig var ubetydelig – når det gælder ligheden. 
...hvis forskellen var ubetydelig, hvorfor valgte regeringen så at skide på støttepartiet og lave skatteforlig med oppositionen?

Sass mener dog, at der var forskel:
...I stedet vurderede regeringen, at den fik mest af sin politik igennem ved et forlig med de borgerlige. Og det er der en god forklaring på, mener Sass:

»Enhedslisten er et ekstremt, venstreorienteret parti, der ønsker sig et klasseløst, kommunistisk samfund. Vi kan ikke få al vores politik igennem med dem, for de vil jo ikke skrive under, når det begynder at gøre ondt. Og det er jo problemet: Man kan ikke få det danske samfund til at hænge sammen med fantasilliarder«.
"Det Skal Gøre Ondt" lyder mere blåt end rødt. Jeg ved ikke, om Politiken er enig, men Sass og Politiken er i hvert fald enige om, at det gør ondt på S, at Enhedslisten kalder dem fæle ord. Så det skal de holde op med.

Faktisk tabte regeringen opbakning hos vælgerne et godt stykke tid, før Enhedslisten gik til angreb. Men hvad betyder tidens pil i disse omvendte tider?

mandag den 9. juli 2012

Forstyr ikke sikkerhedsboblen

Et godt ord.
The Olympic torch security team has tackled a young cyclist during the relay's Suffolk leg.

The Metropolitan Police told the BBC: "A male on a pedal cycle attempted to enter the security bubble around the torchbearer. The Met's torch security team prevented him from gaining access to the torchbearer causing the cyclist to fall from his bike. He immediately got back on his bike and left."

A spokesperson added: "Although there was no disruption to the relay, we'd like to remind people not to enter the security bubble, this is for their own safety as well as the torchbearer's - The Torch Relay is a moving convoy including vehicles."



Fin demonstration af britisk koldsind. (via)

søndag den 8. juli 2012

Humor og holdning fra Politiken

Ha ha ha. R er langt fra L på et normalt tastatur...

Og "nyheden" handler om en ekspert - en forsker, endda - som siger, at Enhedslisten udnytter, at røde vælgere synes. at regeringens politik er for højreorienteret. Dolkestød!

mandag den 2. juli 2012

...11,1...

Flere arbejdsløse.
The unemployment rate across the single currency region rose to 11.1% in May, up from 11.0% in April. That's the highest figure since the creation of the euro.

The rate across the wider Europan Union also rose, to 10.3% in May from 10.2% in April.

Youth unemployment also rose again, with another 282,000 young people (under 25) out of work across the EU compared with a year ago, including 254,000 within the eurozone. That pushed the youth unemployment figure up to 22.6% in the eurozone and 22.7% across the EU.
Hvis bare Enhedslisten og Dansk Folkeparti ville indføre en fælles EU-patent, så ville mareridtet være forbi. Endnu en reprimande fra Politiken kan måske få dem til at rette ind.

søndag den 1. juli 2012

Penge er magt; magt er ret

Folketinget har diskuteret Thor Mögers haveinvasionslov - at SKAT nu kan gå ind i folks haver og checke, om der foregår sort arbejde, hvis de kan se "tegn på professionelt arbejde". En god diskussion, der vender selvmodsigelserne på begge fløje. Det er ikke et simpelt spørgsmål: Hvorfor må SKAT gå ind i haven, men ikke huset? Hvorfor synes oppositionen, at Arbejdstilsynet godt må gå ind i haven, hvis SKAT ikke må?

Jeg går som regel ind for strikse borgerrettigheder. Men med SKAT bliver jeg blød i knæene, fordi det drejer sig om at checke noget med penge. Det er ligesom det med at stoppe folk i biler på gule plader. Penge er magt, og magt bestemmer, hvad der er ret og vrang. Hvis man ikke reelt checker, at reglerne for skat og moms følges, så får man et samfund med snyd og ulighed, og så kan man godt kysse borgerrettighederne farvel, jf. Grækenland, Rusland mm.

Spørgsmålet er måske i stedet, om det er fedt at indrette samfundet sådan, at haveinvasioner er nødvendige.