mandag den 5. april 2010

I helikopterens sigtekorn

Det her er videoen fra Wikileaks, som har givet dem den amerikanske hær på nakken.Den viser et dusin uskyldige irakere blive slået ihjel, heriblandt to fotografer fra Reuters og to børn (børnene blev kun hårdt såret), af et par amerikanske helikopterpiloter. De amerikanske piloter er nervøse, lidt bange, småsludrer og fniser, da et frisk lig bliver kørt over af en tank.

Amerikanerne er ikke forsigtige med at slå ihjel. Det er fordi det drejer sig om brune muslimer, og de er i øjeblikket meget lidt værd i vestlig optik. Det er ikke nødvendigvis fordi piloterne er onde, de regner bare ikke dem på jorden for noget og er helst fri for dem.

Hvis man vil undgå det her, skal man lade være med at have soldater i andre lande. Først og fremmest må man sørge for, at man ikke er så svag, at man selv kommer i helikopterens sigtekorn, for der er man ingenting værd. Der vil altid være lande, der er stærkere end andre, og de lande vil med den ene eller den anden ædle hensigt have soldater i de svage lande. De soldater gør som i videoen.

Det er måske et højreorienteret argument for at holde en hær. Højrefløjen er også i vid omfang præget af stammetanker, og det konstante fokus på egne landsmænds styrke eller svaghed i forhold til andre nationer er fornuftig nok, hvis man går ud fra, at stammekrig er normen. Det er et argument, der begrunder sig selv, og derfor ikke noget, vi slipper for lige foreløbigt.

3 kommentarer:

 1. Det er et meget stærkt klip.

  Jeg synes det virker som umodne 20-årige, der tror, de spiller computer.

  I virkeligheden har jeg ret ondt af dem, for jeg tror aldrig, de vil kunne sove ordentligt igen. Man kan næsten høre til sidst, at de ikke kan lyve for hinanden længere, da de forsøger at give irakerne skylden for de sårede irakiske børn, de kunne jo bare have ladet være at tage dem med i "krig".

  I grunden viser klippet meget godt, at krig er noget lort, og at man ikke skal bilde sig selv eller andre ind, at man kan føre en "ren" krig gennem et lasersigte uden at uskyldige bliver ramt.

  SvarSlet
 2. "well it's their fault [the dead adults] for bringing kids to a battle"

  ... well, they probably happen to live in the place that you just turned into a battle!

  Man! Niveauet af kold kynisme er ... fuck!... Når man ser videoen tror jeg de fleste er nødt til at minde sig selv om, at det er rigtige mennesker, der bliver rigtigt slået ihjel. Det er ikke bare en film. Men soldaterne i helikopteren har åbenbart ikke det problem. De er nødt til at fortælle sig selv at det ikke er rigtigtige mennesker og at de ikke er rigtige mordere.

  SvarSlet
 3. Jeg tror, jeg vil gribe til Nürnberg-forsvaret. Det kan sagtens være, at piloterne ikke er mere end 20 år. De er sat i en position, der skaber de her situationer, hvor de uden større eftertanke slår uskyldige ihjel. Det er almindelig procedure, og jeg tror, at de fleste soldater virkelig har det pragtfuldt, når de holder skydetelt. Det er det pres, de er under, der forløses. En blanding af fantastisk forløsning og måske en anelse tvivl, der jokes væk.

  Ansvaret hører til lederne, der startede krigen. Men ondskab som dette kan lade sig gøre ved, at lederne ikke er i kontakt med den virkelighed, de har skabt for andre. Som med Abu Ghraib kan de sige, at piloterne ikke handlede efter reglerne, og de ville naturligvis aldrig støtte sådan noget, etc. Men de skaber rammerne for, at det sker.

  Soldaterne kan sige, at de bare adlød ordrer. Lederne kan sige, at de ikke ved noget. Der dækkes over ubehagelige historier, og hvis de kommer frem, så er fordi, soldaterne ikke har gjort det ordentligt, og de uheldige hændelser er en undtagelse.

  Det er de bare ikke, og det bør krigstilhængere være klar over. Det er nok det, der pisser mig af ved f.eks. Poul Høi og ligesindedes nonchalante holdning til krig. Det er næsten bedre med folk, der lige ud siger, at det går ud på at slå så mange muslimer ihjel som muligt. De forestiller sig i det mindste ikke, at det er en hjælp.

  SvarSlet