lørdag den 29. januar 2011

Reagan! Cairo-talen!

Zenia Stampe:
Arabisk demokrati druknes i vestlig tavshed

Tænk på da muren faldt, og den folkelige demokratibevægelse skyllede hen over Østeuropa. Dengang var Ronald Reagan hurtig på aftrækkeren. Han havde allerede i 1987 holdt sin berømte tale i Berlin, hvor han op­fordrede Gorbatjov til at rive muren ned. (...)

Tavshedens tid er forbi. Lad os sende et klart budskab.

Mr. Mubarak, tear down this wall!
Muren faldt altså ikke, fordi Reagan holdt en tale. Den faldt, fordi supermarkederne var tomme i østblokken og fyldte i Vesteuropa, og det var godt hjulpet på vej af USSR's økonomiske vakkelvornhed.

Et af de neokonservative argumenter for Irak-invasionen var netop at sætte gang i en udvikling som den i Østeuropa. Det skete ikke, fordi Nordafrika og Mellemøsten (for ikke at tale om Afghanistan...) ikke er Østeuropa. Der er mange forskelle, og man kan ikke bare trække en linje fra det ene til det andet.

Det handler ikke om os! Det er nok en svær én at fordøje for politikere herhjemme, både til højre og venstre, men demokrati handler meget om at bestemme selv, og det er som regel kontraproduktivt, at vi mægtige mennesker blander os i, hvordan andre indretter deres samfund. Og det er særligt ikke kønt at bruge andre nationers kamp for et anstændigt liv til at score point mod den hjemlige opposition.

1 kommentar:

  1. Og DDR faldt ikke sammen takket være vesten. Poul Schlüter, Tchatcher og de andre var imod den tyske genforening.

    SvarSlet