onsdag den 29. februar 2012

The trickle down economy

EBN:
Den Europæiske Centralbanks (ECB) gigantudlån til bankerne på sammenlagt 529,5 mia. euro har allerede sat et tydeligt aftryk på rentemarkedet i Italien. (...)

Med ordningen stiller ECB treårig likviditet til rådighed til en meget lav rente svarende til ECB's gennemsnitlige toneangivende refirente over perioden.

Dermed kan bankerne stikke en relativt stor renteforskel i lommen ved at sætte en del af de billige lån i højere forrentede korte obligationer fra gældsplagede lande som Italien og Spanien.
I det mindste bliver en smule lånt videre til staterne, så lidt gavn får almindelige mennesker også af de mange nye penge til bankerne. Over 8.000 mia. kr. siden november har bankerne fået fra ECB.

Det er fandeme deprimerende at følge med i verden nogen gange. Det er mest, at folk (lader som om de) er ligeglade med det her, men ikke med en rygekabine til 34.000 kr. eller en cykeltur til Paris på 30.000 kr.

Bad Romance

Noget tyder på, at Roskilde Kommune og Festival er korrupte og sammen træder på de små. Men de har givetvis handlet lovligt. Man kunne ændre loven, så...

Benzin: Hovedet på blokken

Jeg kender ikke noget særligt til oliemarkederne, så jeg kan ikke sige fra eller til mht. mekanismerne bag prisdannelsen på benzin. Men jeg vil gerne vove lidt snusfornuft. Boligpriserne var åbenlyst alt for høje i 2006, fordi folk ikke kunne have råd til at betale af på de gigantiske lån, der skulle til for at købe et almindeligt hus. Oven i det var der så, at folk tog lån i huset til alm. forbrug, selv om de ikke havde betalt det oprindelige boliglån af. Det var et pyramidespil og kunne ikke holde.

Men jeg kan ikke se, hvorfor benzinpriser over 12 kr. ikke holder. I forhold til nominel indkomst er benzinpriser faldet i lang tid, også målt fra og med firsernes lave priser. Man kan heller ikke belåne en tønde benzin. Jeg kan heller ikke se, hvordan producenter effektivt skulle kunne spekulere i benzin. Spekulation er netop karakteriseret ved kapitalisering af kortvarige udsving - op og ned - og det kan man altså ikke lave lige sådan med oliepriserne uden om den globale efterspørgsel. Man kan selvfølgelig starte en krig i Den Persiske Golf, men så kynisk kan ingen dog være...

Hvis priserne falder pga. faldende forbrug i Sydeuropa + Irland, så må det være som resultat af og ikke årsag til, at økonomien går dårligt. At Iran så vil begrænse eksport til EU, før EU begrænser import fra Iran, gør det ikke bedre. Men der er ikke noget grundlæggende forkert i de priser, vi har nu. Mener jeg.

tirsdag den 28. februar 2012

Bad Lieutenant

Noget tyder på, at Bendt Bendtsen er korrupt og har kostet Danmark milliarder. Men han har givetvis handlet lovligt. Som politi ved han, hvilken side af loven han er på.

lørdag den 25. februar 2012

For 15 mia. kr. lort, tak

B Bidnes:
Udrensningen i FIH Erhvervsbanks ejendomsengagementer er ikke bare hård kost for branchen. Den truer også mindre banker på livet, fordi de har har pant i de samme ejedomme.

Derfor forhandler banken nu med topfolk fra Finansiel Stabilitet, Nationalbanken og Erhvervs- og vækstministeriet om at overføre udlån for 15 milliarder kr. til et selskab under statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet. Penge til at overtage lånene skal hentes i Nationalbanken. Det erfarer Børsen, som også mener at vide, at de fortrolige forhandlinger er meget langt fremme og ventes afsluttet inden for kort tid.
I det mindste kommer pengene fra Nationalbanken og ikke statskassen, og i det mindste har vi fået det at vide (skønt sent i forløbet), og i det mindste har vi Enhedslisten til at gøre det lidt mere besværligt at give bankerne masser af penge.

Men se derovre! En arbejdsløs Netto-undvigende græsk-iransk akademiker!

torsdag den 23. februar 2012

onsdag den 22. februar 2012

Fremhæver sig selv til det ulidelige

Politiken:
Det er en myte, at der findes et globalt arbejdsmarked for danske topdirektører, konkluderer ekspert på baggrund af ny undersøgelse.
Ja, det gjorde jeg, eksperrten jeg. Na na na na na, ha ha ha ha ha.

Ti år med den lyseblå satan

Atrios, altså. Jeg ved ikke, hvad der gør ham til så god en blogger, men det er han bare. Måske er det hans form. Han skriver kun helst en sætning ad gangen; det udstiller banaliteten hos andre. Eller også fordi han bare har ret hele tiden. Eller også fordi han begrænser sig til det, han ved, og markerer det, som han ikke ved - og som andre heller ikke ved, men lader som om alligevel.

tirsdag den 21. februar 2012

Forestillingen er forbi

Grækenland får nyt lån mod nye nedskæringer. Har nogen regnet på, hvornår næste forestilling begynder?

lørdag den 18. februar 2012

Topchefernes internationale arbejdsmarked?

C er sur over de stigende lønninger til topchefer:
Hvad bestyrelsen, og dermed aktionærerne, giver cheferne i løn er dybest set deres egen sag.

Men hold kæft hvor klinger det hult, når de samme mænd i jakkesæt prædiker løntilbageholdenhed og askese af deres ansatte – i det omfang de ikke fyrer dem; for alles, og ikke mindst the common wealths gode, naturligvis.

12,5 mille om året og en pensionsopsparing på 86 millioner kroner. Det kan godt være, at det er i den lave ende af “den internationale standard”, men helt ærligt: Jeg brækker mig.
Et tillægsspørgsmål: Er det her overhovedet et internationalt arbejdsmarked? Lad os se på TV2's liste over "Danmarks mest magtfulde topchefer":

1. Mærsk Mc-Kinney Møller, A. P. Møller - Mærsk
2. Niels Due Jensen, Grundfos
3. Kjeld Kirk Kristiansen, Lego
4. Lars Rohde, ATP
5. Ane Uggla, A.P. Møller - Mærsk
6. Nils Smedegaard Andersen, A.P. Møller - Mærsk
7. Jørgen Buhl Rasmussen, Carlsberg
8. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk
9. Jørgen Mads Clausen, Danfoss
10. Lars Larsen, Jysk

Her er TV2's liste over toplønninger til adm. direktører pr. 2008:

1. Lisa Drakeman, Genmab 28,6 mio. kroner
2. Carsten Mortensen, D/S Norden 22,5 mio. kroner
3. Nils Smedegaard Andersen, A.P. Møller-Mærsk 20,2 mio. kroner
4. Steen Riisgaard, Novozymes 18,3 mio. kroner
5. Jørgen Buhl Rasmussen, Carlsberg 18 mio. kroner
6. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk 15,9 mio. kroner
7. Ulf Arne Wiinberg, Lundbeck 13,9 mio. kroner
8. Christian Clausen, Nordea 12,5 mio. kroner
9. Ditlev Engel, Vestas 11,6 mio. kroner
10. Stine Bosse, TrygVesta 10,3 mio. kroner
11. Niels Jacobsen, William Demant 9,1 mio. kroner
12. Peter Straarup, Danske Bank 8,6 mio. kroner
13. Tom Knutzen, Danisco 8,5 mio. kroner

Der var en amerikaner på toppen. Her er nogle andre navne fra BT:

Lars Rasmussen (Coloplast), Morten Hübbe (Tryg), Niels Jacobsen (William demant Holding), Jens Bjørn Andersen (DSV), Thomas Hofman-Bang (NKT Holding), Lars Frederiksen (Chr. Hansen Holding), Jørgen Huno Rasmussen (FL Smidth), Christian Sagild (Topdanmark), Mikkel Vendelin Olsen (Pandora), Karen Frøsig (Sydbank).

En ud af ca. tredive er udlænding. I call BS. Det her er bare klassekamp.

§20-spørgsmål til regeringen

Hvad er egentlig den politiske strategi i at lorte på arbejdsløse akademikere og kvinder på kontanthjælp under en økonomisk lavkonjektur? At vinde de hårdtarbejdende mænd tilbage til S? Hvad med i stedet at gøre noget ved økonomien, så der blev færre arbejdsløse - eller er det opgivet?

Bah.

Mette Frederiksen

Ud over at være komplet hykler er hun også et gedigent røvhul.

Morten Østergaard er radikal, så det må man forvente.

onsdag den 15. februar 2012

Åh ja

Godt gemt væk inde i danske avisers spalter:
Eurozonens BNP skrumpede stort set som frygtet - Den økonomiske vækst i eurozonen aftog med 0,3 pct. i fjerde kvartal i forhold til kvartalet før.
Det vigtigste var i stedet EU-kommissionens kritik af Danmarks høje lønninger og høje private gæld. Vi siger tak til Det Blå Europa, som er så dygtig til økonomi.

En Bloggers Tilføjelse

Jeg skrev: Denne kronik (i Berlingske) viderebringer den myte, at euroen er i krise pga. offentlig gældssætning. Det er ikke sandt, den offentlige gæld steg først efter boligboblen sprang og arbejdsløsheden eksploderede. Den offentlige gæld er ikke engang den primære faktor for renten, staterne skal betale for at låne; Spanien har f.eks. mindre offentlig gæld end Tyskland, USA og UK - men det er svært at se ud fra denne kronik.

Den egentlige faktor er centralbankpolitik. Således kan man i dag i Berlingske Business læse: "Storbritanniens offentlige underskud er på mere end ti pct. af BNP, og gælden er oppe på 80 pct. Men da landet har sin egen valuta, er risikoen for en statsbankerot lige så lille som i USA; Storbritannien kan altid trykke flere penge."

Man kan jo så tænke over, hvorfor euroen er en god ide, hvis man fraskriver sig denne mulighed ved at træde ind i euroen.

-----

Jeg kan så tilføje: Professorer i økonomi ved CBS, my ass. Men man bør holde en god tone. Og så har jeg ikke engang kommenteret det fantasiværk, de foreslår skal indføres om finanspagten.

mandag den 13. februar 2012

Grækenland og Farum

Man bør huske, at Tyskland ikke ville stille så ødelæggende krav til Grækenland, hvis der var tysk opbakning til euroen.

Hvis Grækenland var en tysk delstat, ville den komme under centraladministration og få sin gæld betalt og/eller afskrevet. Arbejdsløse ville få understøttelse, og det konkurrencestærke centrum ville overføre penge til delstaten for at udligne interne handelsubalancer, ganske som kommuneudligningen i Danmark. Og det ville tyskerne have det fint med, for de holder sammen.

I Danmark var der enkelte røster der kritiserede, at Nærum Farum efter Brixtofte fik sin kæmpe gæld betalt af andre, men det var det. Nærum Farum blev ikke pålagt kolossale nedskæringer, afvikling af arbejdstagerrettigheder, nedsættelse af minimumsløn og offentlig løn, og privatisering for en slik. Nærum Farum er desuden en lille del af langt større og bedre integreret sprogområde (Danmark) og kunne derfor reddes op af suppedasen ved den økonomiske aktivitet, som kom fra andre kommuner.

Som det er nu, er billedet som beskrevet i Guardian her.
The Germans want the Greeks out. That is the clear message from the decision by Europe's finance ministers to reject the offer of a fresh package of austerity measures in return for a €130bn (£108bn) bailout. (...) Berlin wants a full pound of flesh. (...) There is visceral loathing of Greece in Germany.

Mind you, the Greeks are not too keen on the Germans either. They believe that the draconian terms for financial assistance are condemning the economy to permanent recession, and by killing off growth ensuring that the country's debt problem cannot be cured. Being asked to cut further when you know it is pointless may be one humiliation too far.
Euroen fremmer fred og samarbejde, min bare. Snart kommer turen til Portugal og Irland.

-----

Ahem, det var så Farum og ikke Nærum, Brixtofte var borgmester i. Undskyld til nærummerne. :/