onsdag den 29. februar 2012

Benzin: Hovedet på blokken

Jeg kender ikke noget særligt til oliemarkederne, så jeg kan ikke sige fra eller til mht. mekanismerne bag prisdannelsen på benzin. Men jeg vil gerne vove lidt snusfornuft. Boligpriserne var åbenlyst alt for høje i 2006, fordi folk ikke kunne have råd til at betale af på de gigantiske lån, der skulle til for at købe et almindeligt hus. Oven i det var der så, at folk tog lån i huset til alm. forbrug, selv om de ikke havde betalt det oprindelige boliglån af. Det var et pyramidespil og kunne ikke holde.

Men jeg kan ikke se, hvorfor benzinpriser over 12 kr. ikke holder. I forhold til nominel indkomst er benzinpriser faldet i lang tid, også målt fra og med firsernes lave priser. Man kan heller ikke belåne en tønde benzin. Jeg kan heller ikke se, hvordan producenter effektivt skulle kunne spekulere i benzin. Spekulation er netop karakteriseret ved kapitalisering af kortvarige udsving - op og ned - og det kan man altså ikke lave lige sådan med oliepriserne uden om den globale efterspørgsel. Man kan selvfølgelig starte en krig i Den Persiske Golf, men så kynisk kan ingen dog være...

Hvis priserne falder pga. faldende forbrug i Sydeuropa + Irland, så må det være som resultat af og ikke årsag til, at økonomien går dårligt. At Iran så vil begrænse eksport til EU, før EU begrænser import fra Iran, gør det ikke bedre. Men der er ikke noget grundlæggende forkert i de priser, vi har nu. Mener jeg.

4 kommentarer:

 1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 2. Der gik vist noget galt med mit link - muligvis min egen skyld. :-/

  Prøver igen:

  Hvis du vil have en forklaring på de stigende priser, så er det værd at se på Petrodollar systemet.

  Det kunne se ud som om, at de stigende oliepriser handler mere om amerikansk (eller rettere: the FED's) inflationspolitik end om spekulation - eller udbud og efterspørgsel for den sags skyld.

  http://www.youtube.com/watch?v=Enm0CBx52g4&feature=related

  SvarSlet
 3. http://hammersmeden.wordpress.com/2012/07/20/stort-set-alle-moderne-krige-handler-om-olie/

  SvarSlet