onsdag den 15. februar 2012

En Bloggers Tilføjelse

Jeg skrev: Denne kronik (i Berlingske) viderebringer den myte, at euroen er i krise pga. offentlig gældssætning. Det er ikke sandt, den offentlige gæld steg først efter boligboblen sprang og arbejdsløsheden eksploderede. Den offentlige gæld er ikke engang den primære faktor for renten, staterne skal betale for at låne; Spanien har f.eks. mindre offentlig gæld end Tyskland, USA og UK - men det er svært at se ud fra denne kronik.

Den egentlige faktor er centralbankpolitik. Således kan man i dag i Berlingske Business læse: "Storbritanniens offentlige underskud er på mere end ti pct. af BNP, og gælden er oppe på 80 pct. Men da landet har sin egen valuta, er risikoen for en statsbankerot lige så lille som i USA; Storbritannien kan altid trykke flere penge."

Man kan jo så tænke over, hvorfor euroen er en god ide, hvis man fraskriver sig denne mulighed ved at træde ind i euroen.

-----

Jeg kan så tilføje: Professorer i økonomi ved CBS, my ass. Men man bør holde en god tone. Og så har jeg ikke engang kommenteret det fantasiværk, de foreslår skal indføres om finanspagten.

0 kommentarer:

Send en kommentar