torsdag den 30. juni 2011

Modellen Irland

Bare et forslag...
Syge lån skal kunne tørres af på staten

Staten skal overtage pressede bankers syge lån inden for ejendomme og landbrug. Det vil mindske byrden for en stribe danske banker og skabe større balance mellem ind- og udlån, så de kan komme gennem 2013 uden nye statslån.

Sådan lyder ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens kilder et af forslagene i forhandlingerne mellem regeringen og finanssektoren, der nu er begyndt efter weekendens kollaps i den mellemstore Fjordbank Mors.

Krakket påfører store kunder og andre kreditorer tab som i tilfældet med Amagerbanken og truer med yderligere at ødelægge tilliden til den danske banksektor i udlandet.

En model, hvor staten overtager ”giftige lån” fra banker, er allerede indført i USA og flere steder i Europa - bl.a. i Irland.
Ja, og den model har lagt Irlands økonomi i ruiner.
Irish bank bailout hits $99 billion

The government said its latest effort to purge lenders that gorged themselves on inflated property loans during the bubble will set taxpayers back 24 billion euros ($34 billion).

The announcement by finance minister Michael Noonan brings the tab for public support of the country's banks to $99 billion. That's a staggering 40% of annual economic output. A comparable figure in the United States would run above $5 trillion.

That explains Noonan's comment Thursday that the previous government's September 2008 decision to stand behind the teetering Irish banks "will go down in history as the blackest day in Ireland since the Civil War broke out."
Men det er da rigtigt, at ubegrænset statsstøtte vil skabe mere tillid til det danske bankvæsens solvens. Hvor skal man dog være skamløs for at komme med sådan et forslag. Forhåbentlig holder Løkke fast i, at bankerne ikke skal have flere gavepakker.

mandag den 27. juni 2011

Velkommen til internettet

Peter Mogensens seneste klumme afsluttes med:


Lulz. Kommentarer skal luges, ellers bliver der ikke nogen pæn have. Det her er bare at asfaltere.

torsdag den 23. juni 2011

Venter på et stjerneskud

Der er en chance for, at det vil gå godt i Libyen - med hvilket jeg mener, at Gaddafis støtte siver væk, indtil nogen skyder ham i ryggen, eller at han tilfældigvis bliver ramt af en bombe, hvis han på et tidspunkt savner solen og dukker op fra bunkerens dyb. Men det er en stor chance at tage i forhold til risikoen for en lang og ødelæggende borgerkrig.

Grundlæggende er folk ligeglade med hvad der sker i Libyen. De er i hvert fald ligeglade med Afghanistan, og de var ligeglade med Irak. Det er i det hele taget noget pis. Men der er da en chance. Så er der selvfølgelig bagefter, men den tid den sorg, ikke?

tirsdag den 21. juni 2011

Præcedens

Obama er så fuld af lort, at han slår Bush med flere omgange.

Man burde kunne forvente af centrum-venstre, at de i det mindste ikke gør tilstandene værre endnu. Men det har Obama formået, ved igen og igen at udbygge Bush-administrationens politik. Jeg kan bare nøjes med at linke til Greenwald.

lørdag den 18. juni 2011

Grækenland

En måde at se Valutafondens krav om privatisering af den græske stats ejendomme er, at det er et ønske om at forbedre økonomien på længere sigt ved at mindske en stor statssektor, der fungerer dårligt. En anden måde at se et græsk udsalg af statsinventar er, at kreditorerne kommer for at konfiskere boet. Der er ikke nogen rationel grund til, at grækerne skulle acceptere dette, men patriotismen hersker over fornuften.
[Grækenlands ny finansminister] tilføjer, at han har påtaget sig jobbet af "patriotisk pligt" og beder om bred opbakning til at gennemføre de nødvendige reformer.

LOL

LOLLOLOLOLOLllol.



Vedr. Danmark mener jeg, at efterlønnen bør afskaffes, fordi den er et dække for at sætte den generelle pensionsalder op. Hvad koster mest; efterløn ved 62 og folkepension ved 67, eller ingen efterløn og folkepension ved 65? Nedslidningspension tror jeg ikke en meter på.

torsdag den 16. juni 2011

Regnvejrstanke

Noget underligt ved det 19. og 20. århundreders demokratiske imperier i Europa var, at de havde oprigtige idealer om medbestemmelse og borgerrettigheder, samtidig med idealerne blev trådt under fode i det daglige, beskidte arbejde i kolonierne. Denne dobbelttænkning kunne lade sig gøre pga. god, gammeldags racisme, eller det jeg kalder stammelov, hvor der er rettigheder for éns egen stamme, men ikke for andre.

Min tanke var, at de sidste årtiers tilbagegang for demokrati og menneskerettigheder kan være pga. en svindende racisme, som er katalyseret af globaliseringen og medier, og udvisker grænserne for stammerne. Det skaber så nogle heftige modreaktioner fra nationalister, som prøver at genskabe grænserne, gå imod overnationale institutioner (EU, FN) og smide de mørke ud af landet. Det er den dialektik, kan man sige (takket være børneudgaven af wikipedia har jeg endelig fundet af, hvad dialektik betyder).

tirsdag den 14. juni 2011

Hvis vi skal støtte kampen mod nazisterne

Weekendavisen.dk har lagt ugens leder om Syrien op på nettet. Gæt hvem der er den nye Hitler!
Syriens al-Assad regime udgør den sidste repræsentant for en politisk tænkning, der har sine rødder i Nazityskland. (...)

Baath-partierne var og er opbygget med tysk hjælp og efter nazistisk model (...)

Om Baath-partiet er der imidlertid det samme at sige som om andre nazi-partier (...)

Fascismen i Syrien påstår, at Baath og al-Assad beskytter de kristne og alawitterne mod de vilde sunnier. Akkurat som nazisternes race-teorier tjener denne forståelsesramme til at binde folk uløseligt til regimet (...)

Ikke alene driver al-Assad klanen Syrien som sin egen slaveanstalt; man er også involveret med terrorister og gemene gangstere fra hele det store mellemøstlige lager af den slags. Også på dette punkt ligner regimet andre nazi-styrer (...)

Hvis vi skal støtte syrerne på den rigtige måde i deres kamp for frihed, må vi hellere forstå dem ret.
Jo, vi forstår godt, hvor du vil hen: Fyr den løs og spil den af. Men er det ikke nok med to krige ad gangen? Eller får mennesker som dig aldrig nok?

Ba'ath-partiet kan man læse mere om på internettet, hvis man vil vide noget om det.

---

Glemte i skyndingen at sige, at det er Anne Knudsen, der har skrevet lederen.

mandag den 13. juni 2011

Fremad, fremad

EU sælger obligationer for at finansiere redningspakkerne til de nødstedte lande. Det er en stor succés:
The European Union enjoyed strong demand for its third bond to raise money for the rescues of Portugal and Ireland, in a sign of investors’ confidence that the eurozone can survive the debt crisis. (...)

The EU sold €4.75bn ($6.69bn) of 10-year bonds in the triple A rated paper at a coupon of 3.50 per cent, or 43 basis points over equivalent benchmark German Bunds. (...)

The EU issued the debt under the auspices of the European financial stabilisation mechanism, the body run by the European Commission, which is responsible for €60bn of Europe’s rescue funds. It plans to sell another five-year bond next week.
Meningen er, at dette er en midlertidig løsning. Men hvis jeg har lært noget om politik de sidste par år, er det at politikerne vil rode rundt efter den nemmeste vej ud af denne krise. Ikke den bedste vej, men den man kender til i forvejen. Med andre ord en løsning, som forandrer så lidt som muligt. Og hvis euroen skal holde, så er fælles statsobligationer for hele EU - eller bare eurozonen - en måde at holde den gående på. Hvis de stramme tyskere og finner ellers kan overbevises eller distraheres.

Det nedbryder dog ikke Europas sprogbarrierer, som gør euroen til en dårlig idé, men hvad gør det, hvis bare fronten holder.

onsdag den 8. juni 2011

Europa set fra USA

Overblikket over Europas økonomi kommer tit fra amerikanere - måske fordi de inderst inde ser Europa som en stor klump i stedet for mange små godbidder. Men i hvert fald: Denne kronik af den nye chef for euroens centralbank i Frankfurt, Lorenzo Bini Smaghi (det var Trichet tidligere), viser hvor 2+2=5 dumme vor øverstbefalende er. Han siger dette om kerneinflation:
However, for core inflation to be a good basis for forecasting headline inflation, the variations in the prices of agricultural and energy products have to be temporary, and should on average not differ from other prices.
Smaghi forstår ikke forskellen mellem et højt prisniveau og en forøgelse i prisniveauet - det sidste er inflation, det første ikke. Amerikaneren Brad DeLong giver kronikken den påtale, den burde få i Europa.
Core inflation is a good forecaster of future inflation as long as variations in the inflation rate of agricultural and energy products are temporary.

If agricultural and energy prices jump and stay at their new levels--which is what is happening--then no problem. It's only if agricultural and energy prices diverge from other prices and the proportional divergence keeps growing and growing and growing--which it isn't.
Men fra den finanspolitisk mest magtfulde mand i Europa.

---

Ups: Forvekslede Smaghi med Draghi.

Sikke et valg

Økonomien i USA klarer sig så dårligt, at en våd karklud burde kunne slå Obama ved valget i 2012. Det er kun fordi republikanerne stiller op med nogle forfærdelige kandidater, at han måske klarer den. Det bliver nok ikke den vildeste stemmeprocent.

Titel

Ændret til noget, der passer bedre.