tirsdag den 4. oktober 2011

Nationalbankens interventionskøb

Danmark har et årligt handelsoverskud på ca. 100 mia. kr. med udlandet. Samtidig køber Nationalbanken udenlandsk valuta for ca. 60 mia. kr. om året for at holde kronen nede.

Som Kina burde vi egentlig anklages for valutamanipulation for at støtte eksportindustrien, men fordi det sker inden for eurosamarbejdet er det helt ok. Hvis vi på den anden side var del af euroen, ville den slags indkøb slet ikke være nødvendige. Så kan man ane, hvilke ubalancer der må være inden for zonen.

En anden sag er, at vores eksportindustri er det, man kalder "kapital-intensive", dvs. stor omsætning med relativt få ansatte. Først og fremmest olie og medicin. Så det er ikke noget, der i særlig grad er til hjælp for beskæftigelsen andre steder end Nordsjælland.

Jeg tror, at de 400 mia. kr. er det, det giver sig ud for: Masser af midlertidig likviditet til bankerne, fordi interbankmarkedet er ved at fryse til igen. Men hvis pengene går tabt (låntageren går konkurs), så er de jo ude i økonomien, og det er faktisk meget godt.

0 kommentarer:

Send en kommentar