torsdag den 9. april 2009

"Frihandel"

Det er ironisk, at liberalisterne burde have et godt argument mht. depressionens ophav i den skæve handelsbalance mellem USA og Kina (og resten af verden). Finanserne søger altid mod en balance (at opnå den er en anden sag...), og et handelsunderskud burde af sig selv føre til en svækket valuta, eftersom dens værdi er en konsekvens af udbud og efterspørgsel, som en anden vare. Det, vi i stedet har set, er, at Kina har bevaret yuanen på et stabilt, lavt niveau på trods af sit gigantiske handelsoverskud over for USA og Europa år efter år. Forklaringen er, at Kina kunstigt holder yuanen nede. Det er efterhånden lige så hemmeligt som Israels atomvåben, USAs torturprogram og Ruslands giftmord.

I sidste ende er det ikke til gavn for nogen: Kineserne får ganske vist flere arbejdspladser, men gør det på de facto eksportstøtte, således at de eroderer profit og effektivitet - som sådan noget jo gør. USA og Europa mister til gengæld arbejdspladser mod billige varer, hvilket går ud over fordelingen af rigdom, så uligheden bliver større. Og i sidste ende vil handelsmæssige ubalancer alligevel afvikles, og det gør nas, som vi erfarer nu.

Man skulle tro, at en liberal ville anklage Kina for at manipulere med det frie marked og bede om handelsbarrierer pronto. Men nej: At gå ind for "frihandel" betyder at lukke øjnene for eksportstøttens forvridninger. Jf. reaktionerne på USA's forkætrede finansminister Geithners bemærkninger om Kinas manipulation, f.eks. Edward Harrison Fra RGE:
I have mentioned in the past that Barack Obama does not have a consistent record on promoting free trade and many are worried, including Free Trade guru Jagdish Bhagwati, that we are about to see protectionism hit with full force. So, while the White House backpedaled from the protectionist sentiment, Geithner’s comments cannot be taken lightly.
Her fra EU Observer om stearinlys:
Despite G20 commitments last week to avoid protectionist measures, European Union authorities on Tuesday (7 April) agreed to impose anti-dumping taxes of up to 50 percent on Chinese-made candles sold in the EU.
En straftold på varer, der sælges under materialeprisen. Og det er altså "protektionisme".

---

Lad mig gerne påpege EU's hykleri, idet vi åbenbart ikke lider moralske kvaler ved at dumpe vores EU-støttede tomater i hovedet på resten af verden, så de ikke har en chance for at få landbrug op at køre. Frankrig, Afrikas ven.

0 kommentarer:

Send en kommentar