søndag den 3. januar 2010

Somalia og Westergaard

Mordforsøg på Westergaard. Først det her:Godt. Hvis man synes de her billeder er grund til at slå ihjel, er man syg i hovedet. Og det er der en solid understrøm i islam, der er. Ét er, at den 28-årige somalier sikkert var af den type forsmåede egoer, der falder for alskens elendige demagogi. Det er den individuelle del - den slags mennesker vil der altid være. Et andet er, at hans handlinger ikke er tilfældige, men opstår ud af de strømninger, der er omkring os. Det nytter ikke noget at overse, at en af disse strømninger er en blodrådden version af islam. Strømningen er virkelig, og den er stærk.

Men jeg ville ikke være en dhimmificeret, kulturradikal landsforræder, hvis jeg ikke også noterede mig den nylige historiske udvikling på Afrikas Horn, der har styrket denne undergrund blandt somaliere: USAs småtilfældige bomberier af somaliske civile og den USA-støttede etiopiske invasion af Somalia i 2006, der væltede Unionen af Islamiske Domstoles styre og efterlod landet i anarki.

Unionen af Islamiske Domstole var islamistisk, men så heller ikke mere. De havde ikke jihadistiske ambitioner udadtil, som al-Shabaab nu. I forhold til det kaos, der kom før og fulgte efter, var Domstolenes styre fløde og honning og bare super. Al-Shabaab er oprindeligt en fanatisk udbrydergruppe fra Domstolene, og gruppen har vokset sig større og stærkere takket være udlandets morderiske roderier i Somalia. Al-Shabaab dominerer nu, og det gør deres ideologi også.

Vi kommer ikke uden om det her: Somalia er blevet mere ekstremt pga. USAs handlinger. Al-Qaeda og deres lige har ganske vist penge og propaganda, men de er ingenting, hvis de ikke også kan få folk til at hade vantro udlændinge. Efter myrderierne i Irak har al-Qaeda mistet næsten al støtte blandt arabere, og er blevet nødt til at køre på velkendte, evigt-unge temaer for at vinde folkets opbakning tilbage: Israel, USA og udenlandsk støttede muslimske diktatorers svinestreger. Det viser sig nemlig, at den jævne muslim faktisk er langt mere optaget af konkrete uretfærdigheder end et utopisk verdensherredømme, uanset hvad hystader ellers måtte sige.

Så når USA, NATO, Etiopien mv. invaderer muslimske lande, så...ja, ikke?

Problemet er nu, at civilisationskrigerne herhjemme ikke vil vide af denne mekanisme. I deres øjne drejer det her sig om dominans og underkastelse. For de vestlige nationalister i det hele taget er denne konflikt simpelthen en styrkeprøve med "islam". For dem hænger det altså sammen at gå i krig med Årstidens Muslimske Terrorrede, hvis man vil bekæmpe terrorisme. Begrebet "terrorisme" er tilmed blevet til noget, som kun muslimer gør - hvem fangede de svenske nynazisters terrorplaner ifb. tyveriet af "Arbeit Macht Frei"-skiltet fra Auschwitz? Sikkert en del færre end dem, der fangede den om nigerianeren, der sprængte sit eget skridt i luften.

Yada yada yada. Vi kender argumenterne til hudløshed. Men Somalia er så klokkeklart et eksempel på, hvordan europæiske og nordamerikanske magters indgreb i muslimske lande har gødet jorden for den ekstremisme, som indgrebene angiveligt skulle bekæmpe.

Det skal nok blive ved i lang tid endnu. USAs hysterianfald og de henkastede bemærkninger om at invadere Yemen pga. nossebomberen siger alt. Og der skal nok være en jihadi eller to, der på et tidspunkt faktisk lykkes i at slå nogle vestlige civile ihjel.

Jeg havde faktisk et stille håb om, at udviklingen var ved at vende, pga. assimileringen af muslimer i Europa og Irakkrigens lektier. Men nu tør jeg ikke tro alt for meget på det.

2 kommentarer:

  1. Lige en enkelt halv-korrigerende kommentar: Det er lidt misvisende at antyde, at Islam findes i en særlig blodrådden version. De muslimer, der opfører sig aldeles vanvittigt, kommer som regel fra et område, hvor f.eks. de kristne opfører sig præcist lige så vanvittigt, blot med henvisning til en anden religion. Det er i de områder, hvor kristne og muslimer piner nyfødte børn, fordi disse "hekse" har tryllet folks tissemænd væk, og hvad ved jeg. Når Islam findes i en særlig "blodrådden version" i et område, kan man være ret sikker på, at det gør de andre religioner også.

    SvarSlet
  2. Jojo, naturligvis, det var også det jeg mente. Mener, at der har været en tendens til at skønmale islam blandt f.eks. folk som Jørgen Bæk Simonsen, ved for det første at sige, at de tossede har "misforstået" islam, dernæst ved at sige, at der er meget få af dem. "Islam" kan ikke misforstås - der er ingen objektiv version, det er altid tale om en fortolkning. Dernæst er der sgu væsentlig støtte til de tossede. Ikke AQ længere, men støtten har været der, og strømningen er ikke gået væk.

    SvarSlet