onsdag den 20. januar 2010

USA er fkd

Sundhedsreformen var (og er) dybt usandsynlig at få igennem. Kamel gennem nåleøjet. Reformen er også dybt nødvendig. Det kunne kun lade sig gøre på en ordentlig facon ved at have 60 ud af 100 stemmer i Senatet pga. den nuværende filibuster-praksis. Nu har demokraterne mistet nr. 60 i ellers dybblå Massachusetts, og de sidste trekvart års arbejde er ved at blive spildt på jorden.

Det handler egentlig ikke om sundhedsreformen, men om hvor håbløst USAs politiske system er, hvor hurtigt det demoraliserer vælgere, hvor utroligt svært det er at få noget vedtaget, og hvor megen magt det giver dem, der vil forsinke eller stoppe lovgivningsprocessen. Hvis demokraterne beholder magten uden de famøse 60 stemmer i Senatet, får de ikke gjort noget væsentligt, og landet stagnerer. Hvis republikanerne får magten, vil de sammen med konservative demokrater sætte landet endnu længere tilbage.

2 kommentarer:

  1. Pudsigt nok er det jo systemets fordel, set i The Founding Fathers' perspektiv: Man ønskede så lidt føderal lovgivning som muligt, og derfor har man gjort det svært og langsommeligt at gennemføre lovgivning.
    Desværre er der ikke sket meget for at forbedre og trimme systemet med årene - tilfældet er nærmere det modsatte (jf porkbarrel osv).

    SvarSlet
  2. Ja. Jeg er ikke ekspert, men jeg har vist læst noget om, at forfatningen selv var et grimt kompromis for at få nogle tøvende delstater med i unionen. Det fremstilles ofte, som om de der fædre var genier, men det var 100% sikkert langt mere snasket end som så. Og det virker jo også ad helvede til nu.

    Problemet lige nu er dog filibusteren, som bliver misbrugt af republikanerne på historisk højt niveau.

    SvarSlet