tirsdag den 29. juni 2010

Dagens tanke, fra Juan Cole

Linkie til Juan Cole:
This ‘two-party epistemology’ in the US (as I called it early in the Iraq War) produces odd outcomes, such as that 60% of Republicans think it is more important to win the war than to end it, but they don’t like Obama’s efforts to do just that. Whereas most Democrats want out, the opposite of Obama’s policy of escalation–but a super-majority of Democrats thinks Obama is doing a dandy job in running the war. This odd set of contradictory attitudes is what allows the war to go marching vigorously on. Democrats do not wish to undermine their own president, who is committed to prosecuting the war, and while Republicans don’t like Obama, they support the war effort.
---

Der er også noget om overdreven personfokusering her. Dette, og meget andet, er formuleret som en holdning til Obama. Men han fører selv i den grad en politik, der leder efter midten. Eskalering i Afghanistan er det, amerikanerne stemte på, fordi det var det, de gik ind for.

tirsdag den 22. juni 2010

Demokratikrig

Kommentar til Citizen, fordi han af tekniske årsager ikke har ytringsfrihed på sin blog:
Kritikken hagler ned over NATO's øverstbefalende i Afghanistan, den amerikanske general Stanley McChrystal, som har været lige lovlig åbenmundet i et interview med magasinet Rolling Stone.
---

C:
McChrystal skal fyres sort på hvidt, længere er den ikke. Om han har forbrudt sig så groft mod USAs Uniform Code of Military Justice, at han skal pensioneres med en grad, der ligger under den rang af 3-stjernet general, han er berettiget til, hvis han får en “honorable discharge”, må en krigsret tage stilling til.
Det ville være de civiles mytteri mod militæret, og så tror jeg vi har en oplagt republikansk præsidentkandidat om to år, specielt fordi Afghanistan stadig går dårligt, og det var fordi Obama fyrede MacArthur...

...af den grund vil Obama måske beholde ham

torsdag den 17. juni 2010

Gotcha!

Vores statsminister:
»Det, vi diskuterer, er jo reglerne om vækst- og stabilitetspagten, som gælder alle EU-lande«, siger Lars Løkke Rasmussen.
Nej...det er ikke rigtigt. Der er faktisk en del EU-lande, det ikke gælder for. Som f.eks. Sverige, der med vilje ikke lever op til kriterierne i Maastricht-traktaten, og så gælds det ikke.
Sweden does not use the euro as its currency and has no plans to replace the krona, but in accordance with the 1994 Treaty of Accession it has to do so once it meets the necessary conditions. However, as being part of ERM II is a required criterion and joining ERM II is voluntary, Sweden has so far used this as a de facto opt out.
Men det vigtige er, at folkeafstemninger er noget skidt.

Det her skal der til

Man skal have haft hovedet i vridemaskinen, før man gør noget ved det.
Iceland has passed a sweeping reform of its media laws that supporters say will make the country an international haven for investigative journalism.

The new package of legislation was passed unanimously at 4am yesterday in one of the final sessions of the Icelandic parliament, the Althingi, before its summer break.

Created with the involvement of the whistleblowing website Wikileaks, it increases protection for anonymous sources, creates new protections from so-called "libel tourism" and makes it much harder to censor stories before they are published.
Udført på ryggen af finanskrisens forbrydelser frimarkedsetik, som byder firmaer og regeringer at holde kortene tæt på kroppen. Asymmetrisk information, og også i politik.

Sådan en lov burde vi også have. Men så ville det hæmme vores evner til at slå brune muslimer ihjel, fordi vi er nogle slapsvanse, der ikke kan tåle sandheden om os selv og de røvhuller, vi stemmer på verdens brutalitet.

Jeg har også svært ved at se, hvordan denne lovgivning kan holde til et medlemskab af EU. FU EU.

Hvordan forholder Trykkefrihedsselskabet sig egentlig til Frank Grevil mv.?

torsdag den 10. juni 2010

Arbejdere mod kommunister

Et eller andet sker der i Kina.
Labour protests that have forced shutdowns at overseas-owned factories in China have spread beyond the country’s southern industrial heartland, posing a dangerous new challenge for Beijing. (...)

There is no evidence that workers at different factories are co-ordinating their activities but the success of a strike at the transmission operations of Honda, the Japanese carmaker, has emboldened workers by demonstrating that mass action can yield results.
Euroens fald vil ramme dem hårdt, tror jeg. Måske en god lejlighed for partiet til at få styr på arbejderne igen.

onsdag den 9. juni 2010

Europas tilstand

Vores banksystem er ikke kommet i orden, og nu skærer vi ned. Den positive nyhed er euroens fald, der vil sætte gang i produktionen, omend først efter et lille stykke tid. Jeg går ud fra, at man vil fortolke dette som et tegn på, at nedskæringerne virker.

Suk musik

søndag den 6. juni 2010

Kommunernes vanvittige overforbrug

Vi slipper aldrig for at høre om, hvor dårlige kommunerne er til at styre deres økonomi. Det vil sige, at det offentlige vælter sig i unødvendigt overforbrug. De sidder og mæsker sig på skatteydernes regning, er historien. Sådan er det jo i det offentlige! Det glæder mig derfor for en gangs skyld at se en artikel i medierne om, hvordan politik rent faktisk påvirker det offentliges forbrug
Børn med ADHD, anbragte unge, voksne med handicap eller psykiske lidelser samt borgere med andre særlige behov efter sociallovgivningen lægger nu beslag på hele 21 pct. af kommunernes økonomi.

Dermed koster det såkaldt ”specialiserede socialområde” mere, end det koster at drive hele folkeskolen eller hele ældreplejen i Danmark.

Stigningen har stået på i flere år. Alene inden for de seneste to år er udgifterne til udsatte børn og unge steget med 12 pct. og til skolernes specialundervisning med 21 pct. Men nu skal det stoppes, fastslår formanden for KL, Jan Trøjborg (S). (...)

Han gav torsdag finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) et katalog med eksempler på, at kommunerne gang på gang har tabt sager ved sociale ankenævn, når borgere med særlige behov har forlangt de bedste botilbud, daglig taxakørsel eller hjælpemidler til handicappede.

»Det ser ud til, at man i sin tid lavede loven, så den skulle passe til de svageste handicappede. Men nu kræver en masse andre grupper, der ikke er så svage, at blive behandlet efter samme regler,« siger Trøjborg. 
Det viser sig, at når politikere vedtager en lov om bedre kommunale ydelser, at det rent faktisk koster penge for kommunerne at leve op til loven, selv om embedsapparatet ikke selv bestemmer, hvor god ydelsen skal være. Det er altså ikke et spørgsmål om, at kommunerne ikke kan styre forbruget, men at deres forbrug følger politikeres ønsker. Og sådan skal det da også være. Jeg er bare træt af at høre på højrefløjens pis.

lørdag den 5. juni 2010

Italisering

Patent!

En fordomsfuld tanke: Når jeg ser på folks lækre tøj og det, der sker - og særligt det, der ikke sker - siger det mig, at vi er mere og mere som italienere. Vi vil egentlig kun nyde livet og gå i godt tøj, og så skidt med tortur, overvågning og korruption.

Mere sympatisk sagt:

Pro-selv

Der er et pro-Israel argument, som jeg kan lade som om jeg ikke forstår: At Israel bliver behandlet uretfærdigt af verden, fordi de bliver kritiseret for ting, som andre lande ikke bliver kritiseret for.

Der er ikke noget af det, som Israel gør, som ikke også sker i andre lande som Rusland, Nordkorea eller USA. Alligevel bliver Israel, og kun Israel, ved navns nævnelse anklaget af FN-komiteer for den ene og den anden forbrydelse. Derfor er det hykleri og/eller anti-semitisme at skrige op om Israel, så snart de kilder sin næse eller rører en storetå. Der var jo ingen, der brokkede sig over Sri Lankas massakre af tamiler.

Hvordan kommer man frem til, at det betyder, at Israel skal støttes? Hvorfor skal man støtte aktioner, som man implicit mener er forkerte, hvis andre udfører dem?

Jo...hvis man ikke mener, at aktionerne er forkerte, men del af en uværgelig stammekrig, hvor man ikke kan tillade sig at være blødsøden.

Og jeg kan spille hård og sige, at det ville være mig det samme, hvis det ikke var fordi, at jeg og mine medmennesker ikke kan vælge at sætte sig uden for krigen. Det er naivt at tro andet. Det særlige ved Israel/Palæstina er netop, at folk over hele verden vælger side i konflikten. Så derfor er det rigtige at modsætte sig det forkerte, for min og mit eget lands skyld.

torsdag den 3. juni 2010

Giv den usynlige hånd en hjælpende hånd

Læst og noteret:
Omkring 1 mio. danskere har nu sundhedsforsikringer, og selskaberne lægger ikke skjul på, at den store tilslutning gør dem i stand til at presse prisen.

Ifølge direktør i Topdanmark Jan Hoffmann er det ikke ualmindeligt med rabatter på omkring 20 pct. i forhold til hospitalernes listepriser.

»Mange privathospitaler har overkapacitet, og da vi nu betaler dem op imod 150 mio. kr. for at behandle vores kunder om året, kan vi opnå klækkelige storkundeaftaler,« siger Jan Hoffmann.
Så hvorfor kan den danske stat, med sine omkring 5,7 mio. medlemmer, ikke opnå endnu bedre storkundeaftaler og presse prisen lige så meget eller endda mere? Måske visse privatiseringsfetishister bare vil have det på denne måde: Langsomt og dybt.

...nyd også denne:
Privathospitalerne er under massivt pres for at give forsikringsselskabernes rabatter på op imod 20 pct. Alligevel må danskerne forberede sig på yderligere præmiechok.

Sundhedsforsikringer er blevet så stort et hit, at forsikringsselskabernes udgifter til dem er blevet fordoblet til nu op imod 1,5 mia. kr. på bare to år.
Jeg går ud fra, at indtægterne er steget lige så meget som udgifterne, eller måske mere! Når nu de er så dygtige.

Man burde vel købe aktier i det her skidt.

tirsdag den 1. juni 2010

Mangel på respekt

Et respekt-aspekt af Israels, uh, aktion mod nødhjælpsaktivistterroristflåden er, at USA mere og mere ligner den viljeløse tøffelhelt i ægteskabet med striglen Israel. Jamen vent nu, siger de, og skynder sig alligevel. Og det får man ikke respekt for. USAs faldende diplomatiske indflydelse er blandt andet, fordi man er holdt op med at tage dem alvorligt. Det er også den neokonservative doktrin om udenrigspolitik; at alting drejer sig om vilje, dominans og underkastelse. Moralsk logik og rationalitet har dog også noget at sige.

AA+

Vores diskurs om makroøkonomi er dum. Fra EPN:
I et interview med den franske tv-station Canal Plus siger den franske økonomiminister Francois Baroin ifølge the Independent, at en fastholdelse af Frankrigs kreditværdighed bliver anstrengende uden hårde budgetmæssige beslutninger. (...)

Spanien blev fredag i sidste uge nedgraderet fra AAA til AA+ på grund af landets budgetunderskud på 9,3 pct.

Den franske minister fastslår, at de tre A'er er altafgørende for landet, at gælden skal og må nedbringes så landets økonomiske tilstand ikke står og falder med markederne.
Nej. Fitch nedvurderede Spanien pga. nedskæringerne. Fra the Telegraph:
The agency has not downgraded Spain for lack of austerity. Its implicit conclusion is that the policy of 1930s wage cuts - or "internal devaluations" - being imposed on southern Europe's humiliated states as a quid pro quo for the EU shield is itself part of the problem. Ultra-austerity will bleed the economy, shrivel tax revenues and fail to close deficit anyway. "Fitch believes the risk that economic growth will fall short of the government's projections," it said. 
Via naked capitalism, som er deprimerende læsning i øjeblikket. Spanien har 20% arbejdsløshed, og det er med vækstpakker og før nedskæringer. Det er en regulær depression, og værre end Spanien nogensinde har oplevet det før. Det bliver ikke bedre, før de træder ud af euroen, og det kræver optøjer.