tirsdag den 1. juni 2010

AA+

Vores diskurs om makroøkonomi er dum. Fra EPN:
I et interview med den franske tv-station Canal Plus siger den franske økonomiminister Francois Baroin ifølge the Independent, at en fastholdelse af Frankrigs kreditværdighed bliver anstrengende uden hårde budgetmæssige beslutninger. (...)

Spanien blev fredag i sidste uge nedgraderet fra AAA til AA+ på grund af landets budgetunderskud på 9,3 pct.

Den franske minister fastslår, at de tre A'er er altafgørende for landet, at gælden skal og må nedbringes så landets økonomiske tilstand ikke står og falder med markederne.
Nej. Fitch nedvurderede Spanien pga. nedskæringerne. Fra the Telegraph:
The agency has not downgraded Spain for lack of austerity. Its implicit conclusion is that the policy of 1930s wage cuts - or "internal devaluations" - being imposed on southern Europe's humiliated states as a quid pro quo for the EU shield is itself part of the problem. Ultra-austerity will bleed the economy, shrivel tax revenues and fail to close deficit anyway. "Fitch believes the risk that economic growth will fall short of the government's projections," it said. 
Via naked capitalism, som er deprimerende læsning i øjeblikket. Spanien har 20% arbejdsløshed, og det er med vækstpakker og før nedskæringer. Det er en regulær depression, og værre end Spanien nogensinde har oplevet det før. Det bliver ikke bedre, før de træder ud af euroen, og det kræver optøjer.

1 kommentar:

  1. Det er en regulær depression, og værre end Spanien nogensinde har oplevet det før. ...

    Tjah, tjoh, bom bom. I 80erne var arbejdsløsheden i samme størrelsesorden, men da kæmpede man stadig med den gamle "sydeuropæiske" fattigdom og mangel på infrastruktur. Siden er landets økonomi eksploderet, og levestandarden ligger langt over, hvad den gjorde dengang. Zapatero forsikrede fornylig, at han ville forlænge en ekstraordinær bevilling på 450 € om måneden til arbejdsløse, der ikke var berettiget til dagpenge.

    I 80erne fik arbejdsløse, der ikke var berettiget til dagpenge, intet, og den eneste "bistandshjælp", der eksisterede (bortset fra i nogle af de mere velstående områder nordpå, vist især i Baskerlandet) var katolsk velgørenhed. Situationen er slem, men der er langt, langt ned til ~1980. (for ikke at tale om 1940erne,los años del hambre, men det var slemt af andre grunde, naturligvis).

    SvarSlet