mandag den 22. juni 2009

Hvad vejen til helvede er brolagt af

Det hører med til historien, at en karikaturkonkurrence i Danmark for over tre år siden gav os et særligt ry i mange muslimske lande, og at det nok ikke ligefrem ville hjælpe demonstranterne i Iran, at vi gav dem vores støtte, uanset hvor moralsk påkrævet Holger K. Nielsen end måtte synes det er, at vi kæfter op.

Men til disse moralske fantaster: God moral er at forhindre lidelse. Eller: At man når derhen, hvor man vil. Hvis det ønskede slutresultat er, at demonstranterne vinder, så bør vi holde vores mund.

Men det bevidner Holgers primitive moralske tankegang, at han forveksler at ville det gode med at gøre det gode. Kommunismen havde skam gode hensigter, men endte med at sulte en masse mennesker ihjel. Er det så stadig god moral at være kommunist, når man har erfaret, hvad den fører til? Invasionen af Irak havde skam også nominelt gode hensigter, men førte til kolossale lidelser for irakerne. Er neokonservatisme god moral? Er alle handlinger i orden, så længe hensigten er god?

Nej - det vigtigste er, at man handler på en måde, der fører frem til et godt slutresultat. Det er derfor typisk, at moralister som Holger og Pind har svært ved at forklare, hvad det egentlig er, man skal gøre, og hvordan det skulle hjælpe. Hør f.eks. Pind:
Det, Vesten kan gøre, er så vidt muligt at sikre, at demokratibevægelsen i Iran har kommunikationsmidler og får sine budskaber ud. Det kan ske ved at stille internet og bredbåndskommunikation til rådighed - f.eks. via Irak. Samtidig må der lyde et utvetydigt krav til det iranske styre om at overholde FN-pagtens grundlæggende menneskerettigheder. Og at holde fokus på styrets adfærd overfor sin befolkning.
Bortset fra
, at Irak formelt er en suveræn nation, hvis amerikansk-installerede, iransk-venlige magthavere næppe vil underminere sine vigtigste internationale allierede, og bortset fra, at Irans demonstranter næppe kan gøre brug af irakisk telekommunikations-infrastruktur (de er i et andet land!), så sætter jeg pris på, at Pind her lyder præcis som den type menneskerettighedsforherligende, brevskrivende bløddyr, han normalt revser for ikke at ville bombe onde lande - som Iran.

1 kommentar:

  1. Hvis det var op til Per Stig Møller og ligesindende, ville sydafrika fortsat styres af apartheid og Balkan fortsat brænde i borgerkrig.
    Nå det er sagt er der vel ikke noget i vejen med, at presse præstestyret til at holde sig til menneskerettigheder og deres egen konstitution for retten til fredlig demonstration eller omgående stop af vold mod civile demonstranter.

    SvarSlet