fredag den 4. marts 2011

Arbejdsløshed & Inflation

Krugman om Den Europæiske Centralbanks varslede renteforhøjelser:
Suppose that we focus on wage rates, which are often seen as the stickiest, most inertia-driven prices. The eurozone, like the United States, has seen wage growth slump in the face of high unemployment:


So what the ECB is saying, in effect, is that Europe should drive down nominal wages — which can only be done by raising the unemployment rate — in order to offset the effect of oil and food on headline inflation. (Real wages will fall in any case.)
Sammenhængen mellem inflation og diskontorenten er for mange magisk: Man sætter renten efter inflationen. Det gør man bare. Men inflation er slem, hvis den er konstant - og det er ikke tilfældet nu, med mindre der er tale om en spekulativ prisboble for råstoffer, som skal punkteres. Det, som de fleste ikke ved, er at en højere rente bekæmper inflation ved at skabe arbejdsløshed.

Skoleeksemplet er Volcker i 1979. Mere arbejdsløshed = mindre løn = faldende indtægt = faldende forbrug = faldende priser. Og det er altså det, som man tænker på nu, selv om arbejdsløsheden for EU er på 9,5 %.

Det er igen det her: Folk på toppen aner ikke hvad de har med at gøre. Det forklarer en del, men det er ikke en forklaring, der luner.

Jeg vil tro, at de højere oliepriser pga. borgerkrigen i Libyen vil få de høje herrer i Frankfurt til at tro endnu mere på inflationspøgelset. I øvrigt: Hvis det er spekulation, der er problemet, hvorfor så ikke angribe det direkte? Råstofderivater er noget nyt, det er også noget møg. Forbyd det dog.

0 kommentarer:

Send en kommentar