onsdag den 23. marts 2011

Østlibyen, Vestlibyen, krig for olie

Juan Cole mener at se fra nyhederne, at ikke-overflyvningszonen over Libyen kun lige når til Ajdabiya, den næste by på kysten vest for Benghazi, fordi man ikke har fået nedlagt luftforsvaret i Tripoli. Det er af hensyn til egne tab. Spørgsmålet er, hvor langt man vil gå og hvor meget man vil ofre, for længere kan oprørerne ikke komme. I forvejen er det meget svært at foretage landvindinger i fjendtligt terræn uden tanks, som 1. Verdenskrig viste. Det ligner indtil videre en opdeling.

Jeg vil lige påpege, at krig for olie ikke giver mening. Det kan godt være, at nogen tænker sådan, men Frankrig og USA får altså ikke billigere olie ved at bombe et olieeksporterende land i grus. Oliepriserne sættes i et globalt marked, hvor de afgørende faktorer er det globale udbud og efterspørgsel, og krig vil efter al sandsynlighed kun ødelægge infrastruktur til olieeksport og dermed mindske udbuddet. Det skete i Irak, hvor man stadig er på samme produktionsniveau som før invasionen i 2003, fordi landet stadig ligger i ruiner. De fleste udvindingskontrakter er oven i købet gået til ikke-amerikanske firmaer, så ikke engang den vinkel kan man køre. Hvis man vil have olien til at flyde, skal man lade være med at bombe.

Jeg tror oprigtigt, at den mest vægtige grund til bomberne er Gaddafis ulækre taler. Hvis bare han kunne lyde som en moderat muslim, og så i øvrigt gå i noget mindre tosset tøj, kunne han sikkert få lov at slagte folk i fred for mediernes søgelys. "Vi kan ikke se bort", nej - men det er fordi han er på tv, og det ser vi jo på hele tiden.

Se på mig, f.eks. Hvorfor skriver jeg om det her i stedet for Elfenbenskysten?

0 kommentarer:

Send en kommentar