tirsdag den 19. februar 2008

Nok er nok

Moktada ophæver fredsaftalen med Rådet.

Det er selvfølgelig ikke så godt, men forudsigeligt. Dette drejer sig ikke om våbenhvilen fra august, men om en senere aftale som al-Sistani efter sigende skulle have arrangeret mellem sadristerne og Rådet.

Spørgsmålet er hvad der sker nu, og hvor hurtigt det sker. Mere vold, javist, men er dette et signal til modangreb, eller vil konflikten accelere langsomt, med lokale faktorer som de vigtigste? Vil USA blive ved at støtte regeringen, dvs. Rådet, eller vil Petraeus vægte amerikanske liv over irakisk "stabilitet"?

Stabilitet vil USA ikke få uanset hvad de gør, men de får naturligvis færre tab hvis de holder sig ude af skudlinien. Det er værd at huske på at Bush åbenbart er rigtig gode venner med statsminister Nouri al-Maliki, hvis parti jo er i forbund med Rådet. Mon ikke Nouri kan få Bush til at få Petraeus til at angribe sadristerne lidt hist og pist, under det sædvanlige "antiterror"-dække?

Men Bush må vel også tage hensyn til McCain, der har gjort Bølgens succés til sin egen. Vil Bush torpedere ham endnu en gang? Åh så spændende.

0 kommentarer:

Send en kommentar