tirsdag den 11. marts 2008

Recession/Reaktion

En af de sjove bivirkninger ved kreditkrisen er hvordan de "heterodokse" - venstreorienterede - økonomer har overtaget diskursen, mens frimarkedsfundamentalisterne bænkes. Med "venstreorienterede" mener jeg selvfølgelig ikke socialister, men pragmatikere som Krugman og Roubini, der udmærket ved, at det frie markeds selvregulerende mekanismer tit virker ved at kneppe mennesker i stykker. Det var lektien fra 1929, som verden skal lære om igen. Dyrekøbt visdom.

Markedet skal reguleres for at fungere. Man kan tænke på markedet som en vandstrøm, der driver velfærdens møllehjul. Politikernes opgave er ikke at kvæle strømmen, men at rette den ind, hvor den gør nytte.

Så, altså: I USA alene taler vi om 40.000 milliarder kroner i ejendomsværdi, der er i fare. Problemet med boligbobler er, at de sprænges langsomt. Krugman gav et eksempel (via Calculated Risk) fra LA fornyligt, hvor boligboblen den gang var seks år om at forsvinde helt.

Seks år. Ifølge teorien vil de 40.000 milliarder kr. kneppe os seks år endnu, og det inkluderer ikke engang det europæiske marked, ej heller den gensidige påvirkning fra de østasiatiske økonomier.

De vestlige lande skal nok klare sig, som nationer. Der bliver politiske omvæltninger, i stil med halvfjerdserne, men så længe det politiske miljø holdes sobert, vil vi genfinde balancen, og da med fornuftig regulering. Jeg er mere bekymret for Kina, fordi Kinas industriboom er helt afhængig af de vesteuropæiske markeder. Efter manuskriptet:
China's stock market will collapse some time next year. China will go into a recession. There will be huge amounts of violence and the Chinese government will redirect anger towards the US and Japan.
Som kapitalismens excesser engang provokerede marxismen, vil vor tids excesser provokere merkantilistisk nationalisme, og regeringer verden over vil gribe til nationalismens lette afledningsmanøvre og derved forstærke tendensen. Depressionen fra 1929 bragte Hitler til magten, så jeg håber Kina har styr på deres lort.

Nå, lad os ikke male fanden på væggen.

0 kommentarer:

Send en kommentar