tirsdag den 24. februar 2009

Toget er ved at køre

Dennis Ross, neokonservativ, udnævnt til Hillarys særlige rådgiver for Iran og Golflandene.

Der var utallige rygter om, at Ross ville udnævnes til Obamas udsending for Iran, som Holbrooke for Pakistan og omegn, og Mitchell for Palæstina. I stedet er han kommet ind på Hillarys eget hold. Det er ikke det samme, men hvad fanden forventer man, når man vælger en høg som Hillary til udenrigsminister?

Bæ.

Skarpe politiske ændringer er som regel drevet af ydre omstændigheder snarere end beslutninger, og ændrer sig ellers umærkeligt. Det giver derfor desværre mening, at USA indenrigspolitisk går mod venstre pga. den økonomiske krise, men at udenrigspolitikken ikke bliver meget mere fornuftig, når der ikke er sket det store.

Cernig kalder resten af forhandlingerne mellem Iran og USA et skuespil, hvor vi kender slutningen. Ross vil i hvert fald arbejde for en krig. Jeg er nok ikke helt så negativ - det bliver snarere tale om, at linien bliver endnu mere forvirret, sabotører og hvad ved jeg, selv om de ydre omstændigheder burde skabe en vis tilnærmelse baseret på gensidige interesser - Afghanistan for USA, økonomi for Iran. Men der bliver ikke mange chancer. Kun hvis Khatami får lov at blive valgt, og hvis Afghanistan bliver værre endnu. Jeg ville gerne tro på det, men der er for mange i vejen. F.eks. iranske Ayatollah Jannati, der ikke er meget for Khatami og hans lige:
‘At the moment, with the change in the American administration, a number of members of grouplets (hostile opposition groups), who should really be in prisons, have been exploiting their freedom in the Islamic Republic, and have gone to America and have given its officials some hope about the restoration of relations (with Iran).” Jannati added: “If the pro-American tendencies come to power in Iran, then we have to say goodbye to everything. After all, anti-Americanism is among the main features of our Islamic state.’”
Det kunne vel næppe forklares mere tydeligt.

Der er åbenbart også forhandlet en jernbanelinie fra Riga til Afghanistan på plads. Hvis den bliver effektiv, har USA ikke brug for Iran længere. Og det er så det.

0 kommentarer:

Send en kommentar