fredag den 4. maj 2007

Er den helt død?

Martin Krasnik har en artikel i Weekendavisen denne uge om neokonservatismens død. Han kommer ind på Dar Fur konflikten:

Hvad sker der, hvis den demokratiske idealisme i Bush-doktrinen og neokonservatismen fra Irak ikke kan genoplives? En "defensiv nation" kan jo hverken redde Darfur, Kosovo eller Bosnien eller nogen andre steder, der kræver, at USA handler uden at være blevet provokeret direkte. Hvis denne centrale del af neokonservatismen forsvinder, bliver verden da et bedre sted at leve?

Den klart liberale kommentator Lawrence Kaplan mener, at den demokratiske idealisme og forestillingen om forebyggende krig i Bush-doktrinen
skal reddes: "Ser man på FN's historiske ubeslutsomhed og institutionens medlemmer, bliver man jo ikke i godt humør. Bush-doktrinen lægger sig i forlængelse af alle tidligere præsidenter, som har handlet udenom FN. Det handler i bund og grund om, hvem man bedst kan stole på. USA? Eller Iran og Sudan?

Krasnik bruger ordet 'liberal' på amerikansk manér, hvilket betyder venstreorienteret.

Krasniks Dar Fur-eksempel er et blændende bevis på hvordan neokonservatismen bør dø, og jorden saltes hvor den voksede. På 'Aqoul har The Lounsbury skrevet om Dar Fur konflikten, og gennemtæsket de militante naivister igen, igen og igen. Hvad Krasnik mere end antyder at Vesten bør gøre vil føre til endnu et Irak/Vietnam. Latent etnisk had, hyrder mod bønder, oprørere der slås indbyrdes, nabonationer der blander sig, alle ingredienserne er der til endnu en kolossal krigsfiasko.

Der er også en anden og lige så vigtig vinkel: Civilisationskrigerne næres ved disse 'interventioner'. Al-Qaedas propaganda - og organisationen er stort set ikke andet - er bygget op i to trin: Først overbevises modtageren om at muslimer verden over er under angreb. Tjetjenien, Bosnien, Irak, Libanon, Palæstina, Afghanistan, Indien, Sudan, selv Malaysia kan bruges. Billeder af lemlæstede børn og grædende mødre vækker afsky, ophidser og agiterer, skønt langt de fleste muslimer bliver slået ihjel af andre muslimer. Dernæst bruges koranen og forskellige sunnah og hadith til at overbevise modtageren om det rigtige og hellige i voldelig modstand. I denne proces har Irakkrigen været uvurderlig, fordi den har bekræftet al-Qaedas paranoide ideologi blandt folkemasserne, og Irak er det bedste hvervningsskontor de nogensinde har haft.

Med en sådan tankegang i omløb ville det bedste være at lade de muslimske lande sejle deres egen sø, for at demontere situationen. Da al-Qaedas filosofi fostrer hulemenneskementalitet, vil de aldrig nogensinde være den trussel, som det gennemindustrialiserede og videnskabsbegejstrede Nazityskland gjorde. Så lad ingen tisse i bukserne af den grund.

1 kommentar:

  1. Ja den er helt død,men den spræller stadig,giften er sevet ud i selv de fjerneste dele af samfundet og det er et spørgsmål,om vi nogensinde får renset den helt ud. Det bedste billede på hvor giftig neocon er,er nok Wolfowitz`s entre i verdensbanken. Højt og helligt erklærede manden at hans største mål var at bekæmpe nepotisme og kuroption i organisationen. hvorefter han som det første ansatte sin elskerinde en yderst ekstravagant hyre. Resten er historie.
    Men bæstet på hvis ryg de rider er sund og vokser sig større dag for dag.nogle kalder uhyret kasinokapitalisme andre globalisering.Glæd dig så længe du er med i puljen og hvis ikke du er, er det din egen skyld.
    Får Bush,Fjogh,Chenye og Blair lov til fortsat at misbruge begrebet Demokrati ender det med at blive et skældsord.

    SvarSlet