onsdag den 2. januar 2008

Kosovo 4ever

Denne sætning:
The worst thing a world power can do is pick sides in a non-stop tribal war for sentimental reasons.
Ja. Det får mig til at tænke på Kosovo og Serbien, hvis skæbner netop nu er i spil, og i hænderne på hver sin verdensmagt: Vesten og Rusland. Hvis Vesten satte sig for at være verdens politimand, at håndhæve "den internationale retsorden" uden fordomme og forbehold, så ville der i det mindste være en moralsk kontinuitet med en vis basis i virkeligheden. Som jeg ser det, så har Vesten valgt kosovo-albanernes side - der er en grund til, at Bush er mere populær i Albanien end i noget andet land. Og kosovo-albanernes strid med serberne er en god gammeldags etnisk krig, hvor endemålet er at fordrive, assimilere eller udrydde den anden etnicitet.

Sådan er det. Og for fremtiden vil kosovo-albanernes forbrydelser være vores, som serbernes forbrydelser er russernes. Jeg har den dybeste foragt for disse stammekrige, der er ligeså meningsløse som de er nådesløse. Og det her vil blive ved, indtil serberne er fordrevet, som de blev fordrevet fra Bosnien-Herzegovina og Kroatien. Præcis som de selv forsøgte at fordrive kosovo-albanerne fra Kosovo.

Hvis éns indgriben sker med øje for slutmålet, og ikke er belastet af sentimentale vrangforestillinger om menneskets natur, så kan jeg måske overtales. Men at vælge side i en sådan strid; der findes ikke ord til at beskrive hvor dumt det er. Som regel på baggrund af éns egne fantasier om verden, det er ganske typisk.

Alt, man skriver i dag, er i skyggen af Irak.

0 kommentarer:

Send en kommentar