mandag den 13. juli 2009

Ansvar

Raapil om en dansk-tyrker:
Den i grunden flinke unge mand har valget mellem enten at fortsætte sin tilværelse som taxi- eller pizzaperker, eller at tage sig sammen og få en uddannelse, stå på egne ben og tage ansvaret for sit liv på sig selv.
Jeg har intet at udsætte på kritikken af offermentalitet; det er noget skidt. Men den raaborgerlige diskussion om det personlige ansvar nævner ikke det faktum, at arbejdsgivere nødigt ansætter folk med underlige navne. Det skal dog med: Samfundet eksisterer. Det må nødvendigvis også få konsekvenser for individet...
A sociologist at the Sorbonne, Jean-François Amadieu, was the first to systematically document the problem. In 2004, he sent out 500 identical résumés in response to job ads in sales in the greater Paris area. The only difference was that some had Arab-sounding names and others traditional French ones.

Résumés from white male applicants with French names elicited five times more job offers than those that looked like they came from people of North African origin. In 2006, he repeated the exercise: This time, the ratio was 1-to-20.
Tilsvarende, men ikke helt så slemt, fra Sverige (PDF).

Med den undtagelsesvist lave arbejdsløshed i Danmark dette årti er der taget en ordentlig luns ud af blokken af langtidsledige med underlige navne, så det tilsvarende danske tal må være lavere endnu, men var det næppe før. Tror næppe, at vi er særligt mere tolerante end svenskere.

Og så en lille, personlig andenhåndsanekdote: En, der hed Kjartan, som havde svært ved at få arbejde, før han lagde et billede af sit kønne, hvide ansigt i sine jobansøgninger. Det er da også et underligt navn!

---

(Engelbreth havde sjovt nok lidt samme pointe mht. politikeres ansvarssky holdning til bandekrigen i dag)

2 kommentarer:

 1. Jeg afviser bestemt ikke at der er racisme eller diskrimination i det danske samfund, og jeg afviser ikke at det danske skolesystem svigter mange svage tosprogede (og svage danske) ved ikke at tilpasse sig sit klientel.

  Men denne unge mand var tydeligvis kvik, og først og fremmest for sin egen skyld burde han tage et par arbejdshandsker på og stoppe tuderiet.

  Diskrimination på arbejdsmarkedet er svær at komme til livs, men skolerne kan gøre det langt bedre og indvandrerunge med ressourcer skal have at vide, at deres pjevseri mest af alt skader dem selv.

  Det var baggrunden for mit indlæg :)

  SvarSlet
 2. Man kan vel sige, at alle burde tage arbejdshandskerne på. Mener at huske, at en eller anden minister har været ude efter industrien for ikke at ansætte nok mennesker med underlige navne, ligesom nogen har været ude efter efterkommernes pjevseri.

  SvarSlet