torsdag den 30. juli 2009

Om solpletter og sammenfald

Jeg lagde mærke til, at Weekendavisen (der af en eller anden grund har tænkt sig at begå online selvmord med sin besynderlige forside - Original, Liv, Akademi? Wtf?) for to uger siden havde en artikel om Svensmarks solstråling. Det nye var, at Svensmark har foretaget nogen forsøg, der ifølge artiklen efterviser den kosmiske strålings rolle i dannelsen af lavereliggende skyer.

Svensmark har teoretiseret, at den globale opvarmning skyldes de sidste årtiers lave solaktivitet, da lavt skydække har en nedkølende virkning på klimaet. Det har - hvad er det korrekte ord? - menneskeskabt-global-opvarmning-modstanderne taget til sig med kyshånd, mest prominent i filmen The Great Global Warming Swindle.

Så en gang for alle, fra norske Rasmus Benestad:

Nedefra og op: Solpletteaktivitet, total solstråling (TSI), kosmisk stråling, CO2-niveau, global temperatur.

Hvis solaktiviteten var afgørende for klodens temperatur, ville klodens temperatur følge solaktiviteten. I hvert fald bare lidt.

Weekendavisen havde dog fået en anden rumfysiker til at hylde potentialet i Svensmarks forskning. Ikke at det ikke skulle være god grundforskning, men det har ikke så meget med den globale opvarmning at gøre - hvor der er forskningsmidler at finde.

0 kommentarer:

Send en kommentar