lørdag den 6. marts 2010

ph.d. i arbejdsløs

Det er sandt nok, om både USA og Danmark: Hvorfor uddanne så mange ph.d.'ere, hvis der ikke er arbejde til dem, når de er færdige? Hvorfor uddanne så mange med kandidateksamen, hvis de bare ender som arbejdsløse? Er der egentlig så meget talent, der går til spilde?

Uddannelse, som ikke ender i et arbejde, der svarer til uddannelsens kvalificering, er spild af tid, liv og penge. Når man er under uddannelse, er man faktisk på overførselsindkomst, og derfor tror jeg ikke, at "mere uddannelse" er løsningen på alle økonomiske problemer - det er bare noget, man siger. At få folk hurtigere ud med kandidateksamen, så de går fra deltidsservicejob til arbejdsløshed - det giver ikke mening. Detailbranchen er virkelig afhængig af, at danske studerende netop laver så meget ved siden af studierne.

Lige nu er en forskerkarriere meget usikker, folk bliver fyret til højre og venstre i biotek. Tror pokker regeringen har svært ved at rekruttere de 2.000 2.400 ph.d.'ere om året, der er sat som mål. Det sætter også langt højere lånmål og svækker faktisk konkurrenceevnen; man vil ikke tage et lavtlønnet arbejde, hvis man har en lang uddannelse. Og når virksomhederne så ender i problemer, kan de jo bruge politikernes egen retorik som argument for støtte - når nu forskning er den eneste vej fremad, så skal den jo have økonomisk opbakning...

Altså...der skal være en balance.

0 kommentarer:

Send en kommentar