lørdag den 17. november 2007

Note om volden i Basra

Vil gerne påpege, at Basra ikke er Baghdad. Så når volden er faldet drastisk efter briterne trak sig ud, så er det fordi byen er etnisk-sekterisk homogen. De fraktioner, der strides om magten dernede, svarer til mafia-klaner, og kæmper på samme måde; med snigmord, nakkeskud og gydedrab. Og ikke med morterer, dødspatruljer og bilbomber. De civile er hverken målet eller modstanderen, de sidder på sidelinien. Det svarer til Anbar-provinsen, der næsten kun er befolket af sunni-arabere, uanset hvad nationalisterne ellers måtte påstå. Derfor har det også kunne lade sig gøre at dæmpe volden der ved at lade de lokale bestemme.

Det vil ikke kunne lade sig gøre i Baghdad. Hovedstaden er blandet sunni-shi'a, og hundredtusindvis af sunni-arabere er flygtet fra byen siden borgerkrigen begyndte. USA har lavet de resterende sunni-kvarterer om til fæstninger, for at holde shi'aerne ude. Men når amerikanerne trækker sig ud, vil Jaish al-Mahdi, Mahdi-Hæren, gøre arbejdet færdigt. Her er de civile målet og modstanderen. Den eneste modgift er politisk forsoning, og den er længere væk end nogensinde.

2 kommentarer:

  1. Kære Hr. Kommentar,
    Må jeg tillade mig at henvise til min blog hvor jeg skriver om Iran, atomproblematikken etc. og håber på din og andres deltagelse i debat herom?
    http://www.rumi.dk/elling.html

    SvarSlet