tirsdag den 1. april 2008

Onde Onde Iran

Visse vil nok se Irans rolle som mægler mellem Moktada al-Sadr og Iraks regeringspartier som skræmmende; et bevis på hvor stor det grusomme Irans indflydelse er blevet.

Jeg synes, det er meget godt. Positivt. Lovende. For al debat om Irak de næste mange måneder bør handle om amerikansk tilbagetrækning. Da nogle har islamisme på hjernen, vil de nok mene at USA bør blive for at holde AQI og Iran stangen i Irak. Det er et dumt argument: Iran er, i kraft af sin shi'isme, et shi'itisk domineret Iraks naturlige partner. Sådan er det, uanset hvor mange soldater USA har i landet. Dertil, at de fire største shi'itiske partier i Irak allerede er islamistiske. At AQI skulle kunne overtage Irak, hvis USA trækker sig ud - som McCain flere gange har truet med - er hjernedødt, når hverken shi'iterne eller kurderne nogensinde ville tillade dem på deres jord, og sunnierne faktisk heller ikke er så begejstrede. Det var jo nemlig ud af det fjendskab, der opstod mellem AQI og de nationalistiske sunni-oprørere, at Vækkelsesrådene blev skabt.

Men hvis USA trækker sig ud, så opstår der et stort, stort magtvakuum. Jeg går ud fra at borgerkrigen vil blusse op til den er afgjort, når det sker. Men måske - måske - vil Iran, gennem sin mæglerrolle, kunne holde de shi'itiske fraktioner fra hinanden, og insistere på at den interne shi'itiske magtkamp udkæmpes på fredelig, demokratisk manér. Set fra staten Irans side, så har de faktisk ikke interesse i et ødelagt Irak. Tro det, eller lad være. Det er ingen hemmelighed at Iran foretrækker Rådet fremfor sadristerne, men de sidste dage har jo vist hvem af de to der er stærkest, så hvorfor skabe sig en fjende i Sadr, når det ikke er nødvendigt? Nej, vel?

Jeg tror nu stadig at sunnierne bliver jaget ud af Baghdad. Der har i lang tid været optakter til en tværsekterisk nationalistisk alliance mellem sadristerne og de mindre sindssyge hos sunni-oprørerne. Jeg tror ikke på det, ikke en meter. Vi får se, jeg har jo lige overvurderet irakernes blodtørst. Forhåbentligt bliver jeg ved med det.

2 kommentarer:

 1. Nu er det jo endda ikke "bare" Iran, der har fungeret som mellemmand, men Qods/Quds som jeg har set det.

  Ogøøøøh. Er der ikke noget med, at de er stemplet som tæoister af Bush?

  Man kunne næsten fristes til at sige, at takket være den irakiske regering, så har tæoiosterne vundet ... ;-)

  vh The Citizen

  SvarSlet
 2. Ja, man kan få meget sjov ud af de mange forviklinger i Terrorkrigen. Ikke til at sige hvem, der er hvor, med al den uvirkelighed, der er i luften...

  SvarSlet