tirsdag den 25. august 2009

Dagen Den Fes Ind

Fra 60 mia. i overskud til 86 mia. kr. i underskud på statsfinanserne. Nu må det sgu da være gået op for danskerne, at det her er alvorligt.

Der er ikke så meget at sige om løsningen end det, der allerede er sagt: Danmark kan køre med underskud i nogle år, men der er grænser, og vi bliver nødt til at spænde livremmen ind, hvis det ikke bliver bedre snart - og det gør det næppe: Historien viser, at det er meget svært at få en økonomi til at køre rundt, mens boligpriserne falder, og boligpriserne har vist aldrig haft så langt at falde. Jeg tror, bunden nås i midten af 2011, men økonomien drevet af privat gæld kan ikke genstartes.

Vi er dog ikke alene: Underskuddene på statsfinanserne verden over ligger gerne på eller over Danmarks niveau på 5% af BNP. USA's og Storbritanniens er mere end dobbelt så store. I mellemtiden kan vi være glade over, at verdensstatens underskud via de automatiske stabilisatorer har reddet verden fra en ny depression.

Et andet problem er, at grundlaget for Den Store Recession, som krisen vist er endt med at hedde, stadig er til stede: Kina låner penge til USA, bankerne har en masse møglån, mange går fra hus og hjem, renten er meget lav (og pengene ender i en aktieboble, holder jeg stadig på), og bedre regulering af finanssektoren lader vente på sig både i Europa og USA.

3 kommentarer:

 1. Og hvor meget er det lige, indvandringen fra islamiske lande koster landets skatteborgere?

  SvarSlet
 2. "Og hvor meget er det lige, indvandringen fra islamiske lande koster landets skatteborgere?"

  wtf? Tag dig dog sammen, mand.

  SvarSlet
 3. Rasmus, det er jo selvindlysende, at det er pga. islam/topskatten/regeringen (vælg selv), at Danmark går fra +60 mia til -86 mia på et enkelt år.

  SvarSlet