torsdag den 8. november 2007

Kontraproblemer

Der er to store problemer forude, som jeg ikke tror Danmarks politikere kan håndtere: Den globale opvarming og en ældre befolkning. De er begge knyttet til velfærdssamfundet og valget forude.

Velfærd er emnet. For at beholde magten har Fogh solgt fuldstændigt ud af sin liberalisme og omfavnet velfærdssamfundet. Det er dér vælgerne er, og det fandt Venstre ud af efteråret 2006, hvor Den Store Pædagogkrise løftede S op på 32%, op fra de 20%, som de gjorde sig fortjent til for deres miserable præstation under tegneseriekrisen. Parlamentspartneren DF har tilmed aldrig været et borgerligt parti, så at regeringen ikke har ført en særskilt borgerlig politik; tror fanden.

Det er blevet tydeligt at folk har fået nok af nedskæringer. Ikke mere af det. Men de to store sataner - den globale opvarmning og den aldrende befolkning - kræver nedskæringer. Og kommer de ikke, vil vi i langt højere grad opleve det, vi allerede ser ske i sundhedssektoren: Offentlig ansatte, der hopper over til det private. Mekanismen beskrevet her.

Fordi atomkraft er tabu i Danmark, og fordi den globale opvarmnings kendsgerning ikke længere kan undergraves, bortforklares eller underdrives, er politikerne blevet enige om at vindkraft og solkraft er det bedste. Men det er dyr og ustabil energi i forhold til fossilt brændstof. Alene at fordoble den vedvarende energis andel af Danmarks energiforbrug vil være en kolossal bedrift - og kolossalt dyrt, forudsat ingen epokegørende teknologiske gennembrud. Men efterhånden som klimakrisen forværres, vil den kræve handling. Uanset hvor symbolske de åndssvage vindmøller er, så skal de op, koste hvad det vil. Det er nu eller aldrig. Men ikke atomkraft, næ du.

Den demografiske udvikling, hvor folk får færre og færre børn og lever længere og længere, kan kun betyde meget større pres på velfærdsydelserne. Mange flere ældre der skal passes af langt færre unge. Massiv indvandring fra lande udenfor EU har allerede vist sig at være en elendig idé, så nej til det.

Konsekvenserne af begge problemer løber således på den brede modstand mod nedskæringer. Og fordi politikerne ikke vil skære ned, vil der være to konsekvenser til: Med flere og flere byrder på færre og færre rygge vil de offentligt ansatte flygte over til det private, til bedre løn og arbejdsbetingelser. Privatskoler, privathospitaler, etc. Skatten vil desuden blive hævet, hævet og hævet. For blot at bibeholde "serviceniveauet", som det hedder, bl.a. fordi velfærdsydelserne nu må forlade sig på det langt dyrere private erhvervsliv. Det vil blive ved, for folk vil jo ikke acceptere forringelser af velfærden. Og så på et tidspunkt begynder skidtet at falde fra hinanden.

Erosion fuldført.

3 kommentarer:

  1. Til valgdebat i går spurgte jeg om netop atomkraft som en mulig midlertidig løsning på problemet.

    Det viste sig at være det eneste emne samtlige politikere havde den samme holdning til, og jeg fik nærmest sådan nogle medlidenhedsblikke fra dem, over at jeg dog kunne foreslå noget så uhørt.

    SvarSlet
  2. rasmus: Jeg tror du kan have ret i at det bliver nødvendigt at bruge midlertidige løsninger. Men mon så ikke det ville være bedre med kulfyrede kraftværker, hvor CO2 deponeres i undergrunden?

    SvarSlet
  3. Problemet med CO2 i undergrunden er at det stadig er på demonstrationsstadiet (pdf), så det er ikke en reel mulighed lige nu. Det er selvfølgelig også dyrt, men det er vindmøller også. Om en 15 år kan det måske blive til noget, det er en meget lovende teknologi.

    Men altså, grundlæggende er vi fucked. Der er ikke politisk vilje/selvmordstrang til at tage de hårde beslutninger som for alvor ville gøre indhug i CO2-produktionen i Vesten. Det eneste vi får er hensigtserklæringer, i stil med "vi må handle nu", og det gejl. Oveni dette skal man lægge u-lande, fremfor alt Kina, som er bedøvendes ligeglad med global opvarmning, fordi de mangler elektricitet til, ja, alt. Hvis vi i Danmark oplevede strømafbrydelser hvert andet øjeblik ville vi tænke på samme måde, for sådan er mennesker nu engang. Og verdens CO2-produktion skal faktisk ned, før det nytter noget. Lige nu ryger den i vejret.

    Vi må tage det som det kommer. Simpelthen forberede os med forbedret infrastruktur, bedre kloakker o.l. Mit håb er at energipriserne ryger så meget i vejret at alternative energikilder bliver realistiske at bruge. Peak oil, anyone?

    SvarSlet