torsdag den 4. december 2008

Er vi stadig alle georgiere?

NATO er ikke det, alliancen var engang.
One veteran Nato diplomat told me that in the 1990s the alliance was able to come together and deal with strategic difficulty.

"What's happening now in the early 21st Century," he said, "is that Nato is becoming the battle-ground for competing national positions rather than being the place where things are resolved.

"The Nato brand-name," he went on, "is no longer sufficiently attractive to make people sink their differences."
Vi kan føje NATO til listen over internationale organisationer, der er ved at udvide sig ihjel. Mere båret af storpolitiske ambitioner end af egen indre logik, men med samme resultat.

Det er stadig lidt underligt, så let der tages på spørgsmålet om Georgien. Ukraine er et politisk galehus, og selv Rusland gider ikke rigtigt have noget med dem at gøre, ud over at kræve penge ind for gas. NATO-venlige og russisk-fjendtlige Jushchenko falder nok som præsident ved næste valg, hans linie har ikke støtte blandt ukrainere. Så det er, som man siger på engelsk, et overflødigt argument.

Georgien er en anden sag, fordi Saakashvili er bindegal. Han gider knap nok tilsløre sit ønske om at starte en krig mellem NATO og Rusland, så Georgien kan få sine tabte områder tilbage. Og alligevel diskuteres Georgiens NATO-medlemskab som om det var et spørgsmål om geopolitik og ikke atomkrig. Er jeg den eneste med sved på panden?

I hvert fald kommer Georgien ikke med i NATO, så længe Saakashvili er ved magten. Det bør noteres, at Powell, på trods af sine fejl, var en af de få fornuftige og indflydelsesrige stemmer i USA i denne sag.

Man kan bruge en del tid på at brokke sig over USAs udenrigspolitiske "realister", men jeg vil til enhver tid foretrække en hjerteløs kyniker som Kissinger fremfor en galning som McCain.

---

Og nej, jeg er ikke særligt glad for Hillary som udenrigsminister. Det er nok hendes svageste felt, men hendes trofaste støtter blandt demokraterne skulle vel neutraliseres; det skulle så gå ud over resten af verden. Bah. Nå. Hun er professionel, lidt af en nørdet stræber, hun skal nok gøre, som Obama siger. Hvad det så end bliver.

0 kommentarer:

Send en kommentar