søndag den 12. august 2007

Et rigtigt godt råd

For at bygge videre på raapils indlæg om Fogh fortolkning af Irak, her en lille pointe. Fogh siger, helt korrekt:

Det internationale samfund må lære, at når det fjerner et tyranni - for det kan også være nødvendigt i fremtiden - at gennemføre en meget nøje analyse af de folkelige, religiøse og politiske strukturer i et samfund. At der er et bæredygtigt alternativ, som har en folkelig legitimitet.

Men siger også:

Men jeg skal ærligt tilstå, at jeg har undervurderet styrken i den religiøse fanatisme, som bekæmper friheden og demokratiet.

Og:

Vi har givet irakerne det tilbud om frihed og demokrati, som vi havde lovet. At nogle grupper i den irakiske befolkning ikke har villet tage imod det tilbud, er en anden ting, som vi skal lære af.
Super-tilbud! Køb et stk. frihed og demokrati, og få magtstrukturerne opløst oveni!*

*Opløsning af magtstruktur uden erstatning kan muligvis føre til magtvakuum, militsers dominans og samfundets sammenbrud. Sælger kan ikke holdes ansvarlig, jævnf. sælgers selvretfærdighed.
Og her er pointen: Hvis man rent faktisk havde gennemført "en meget nøje analyse af de folkelige, religiøse og politiske strukturer" i Irak, ville man ikke nå Foghs konklusion. Iraks borgerkrig har ikke mere at gøre med religiøs fanatisme end borgerkrigen i Nordirland havde. Samme problem: Religiøs minoritet har magten, religiøs majoritet undertrykt. Og som Nordirlands borgerkrig ikke drejede sig om pavens legitimitet, men om det var protestanter eller katolikker der skulle bestemme, således med Irak. Der, hvor man kan tale om religiøs fanatisme, er med de udenlandske jihadister. Og de udgør 0.7 % af amerikanernes fanger. Deres rolle har kun været at puste til ilden.

Så følg dit eget råd, Fogh.

0 kommentarer:

Send en kommentar