tirsdag den 7. august 2007

Varig bølge

Briterne har trukket sig ud af Basra, og det forudsigelige resultat er militsernes totale dominans, og deres indbyrdes kamp, der i et samfund i opløsning mere og mere drejer sig om penge. Generelt set som et varsel om Baghdads fremtid, da briterne med deres "Operation Sinbad" prøvede deres egen Surge. På dansk kan vi kalde den Bølgen. Efter en kort tid med reducerede skyderier og tab blev de britiske soldater nærmest smidt ud af byen, og kaos fulgte.

Der er næppe noget sted soldater er mere sårbare end på patrulje i byer, og det er en af de ting som gør COIN (counter-insurgency) så frustrerende. En af mange. Før Bølgen var amerikanerne isoleret på deres baser, og at gå ud på patrulje - noget de kontraktansatte nødigt gør, de er der for pengenes skyld - kaldes at gå outside the wire. Lidt som at gå over the top, men noget mindre selvmorderisk. En slags militærudflugt, for man kom altid hjem bag basens hegn og maskingeværstillinger. Med Bølgen vil/ville Petraeus tage soldaterne ind midt i hjertet af Baghdad, de har nu bygget mange små forposter for rigtigt at komme de lokale ved. Nu er mange af forposterne kommet under flere og flere angreb, og er ved at blive lavet om til bittesmå fæstninger. Adskillelsen er genoprettet, og det var ikke meningen.

Det bliver næppe den sjette armé ved Stalingrad, men Bush/Cheney vil nok aldrig give Petraeus lov til at afslutte Bølgen, når nu så meget propaganda er gået ud på at give den en chance. Bølge på ubestemt tid.

Tilføjelse: Det var pudsigt at se Danmark blive rost så meget over at de irakiske tolke blev hentet ud af Irak, når VKO stejlede til at begynde med. På den anden side var det bedre end det her. Lidt for hurtigt ud af Basra kom briterne.

Det er muligt, at Fogh pr. refleks ville lukke en mulig angrebsvinkel fra oppositionen; "regeringen har demonstreret, at den er ligeglad med menneskeliv", udtaler Søvndal. Eller sådan noget. Labour har ikke samme blinde vinkel, de er jo de gode. Varme røde hjerter.

0 kommentarer:

Send en kommentar