For at bygge videre på dette indlæg på The Belgravia Dispatch og betegnelsen af Irans Revolutionære Garde som terroristgruppe (åbner gode juridiske vinkler for angreb lovliggjort gennem antiterrorlovgivning), nogle tanker om et angreb på Iran.
USAs hær er spændt til bristepunktet. Den har ikke flere soldater tilovers. Men luftvåbenet og flåden står parat, begge disse grene er temmeligt ubrugelige i COIN operationer. Så et eventuelt angreb vil være bombning.
Spørgsmålene er følgende:
1. Vil USA forsøge at ødelægge hele Irans økonomi, hvilket nødvendigvis må inkludere olie/gas-produktion og raffinering, eller gå efter mere symbolske skader?
2. Hvor stærkt er Irans luftforsvar egentlig?
3. Vil USA forsøge at tage Irans olierige øer i den Persiske Golf?
4. Vil Iran forsøge at lukke Hormuz-strædet? Vil de kunne det?
5. Hvordan vil de forskellige shi'a-fraktioner i Irak reagere?
6. Hvordan vil Afghanistan reagere?
7. Hvad ellers?
---
1. Vil USA forsøge at ødelægge hele Irans økonomi, hvilket nødvendigvis må inkludere olie/gas-produktion og raffinering, eller gå efter mere symbolske mål?
Stort spørgsmål. Hvis Irans olieproduktion stoppes, vil energipriserne verden over eksplodere, og amerikanerne vil mærke det lige så meget som alle andre. Så indenrigspolitisk er det ikke et klogt træk. Til gengæld vil alt andet være temmeligt meningsløst. Iran har for længst flyttet sin atomforskning under jorden, og spredt den for alle vinde. I lyset af de tosser der ønsker angrebet, vil jeg tro, at det er deres måde at føre diplomati på: Man forestiller sig at Iran står bag mange af angrebene på USAs soldater i Irak, og siger, "nok er nok". Sig det med bomber. Selvfølgelig er det forkert, men det kan være argumentet. I så fald slipper oliefelterne. Men da Iran nok ikke har tænkt sig at lade USA slippe uden videre, vil der reelt udbryde krig om luftrummet, og det vil sprede sig til Irak, hvor USAs tropper er sårbare. Så krigshandlingerne vil fortsætte, og da USA vil beherske luftrummet, vil amerikanerne nok øge bombningerne i takt med manglende "diplomatiske" resultater. Det vil inden længe også ramme olie/gasproduktionen. Irans skrøbelige økonomi braser sammen, og oliepriserne stiger stejlt.
2. Hvor stærkt er Irans luftforsvar egentlig?
Ikke stærkt nok. USAs militær er designet til symmetrisk krigsførsel, på det punkt kan ingen slå dem. Så på trods af nogle tab i begyndelsen vil USA i løbet af kort tid reducere Irans luftforsvar til håndbårne SAMs, som ikke er særligt effektive mod højtflyvende mål.
3. Vil USA forsøge at tage Irans olierige øer i den Persiske Golf?
Næppe, det ville være rendyrket olieimperialisme, og derfor en kolossal PR-fiasko.
4. Vil Iran forsøge at lukke Hormuz-strædet? Vil de kunne det?
De vil i hvert fald prøve, og USA vil gøre hvad de kan for at stoppe Iran. Under Julikrigen mellem Israel og Hizbollah sidste år ramte Hizbollah en israelsk korvette med et (højst sandsynligt) iransk-leveret missil. En mulig iransk strategi ville være at satse på at lukke strædet for - via oliepriser - at vende verdensopinionen mod USA. Og med disse missiler vil det være muligt at gøre fra landjorden, skønt de kræver en våbenplatform, og dermed vil være sårbare overfor luftangreb.
5. Hvordan vil de forskellige shi'a-fraktioner i Irak reagere?
De vil protestere højlydt officielt, og uofficielt give grønt lys til angreb mod USAs styrker. Det Øverste Råd og al-Da'awa vil gøre det, fordi valget mellem USA og Iran er oplagt: USA er nyttige idioter, Iran er gudfaderen. Sadristerne (inkl. Fadhila) vil være tro mod deres populisme og følge gadens vrede. De er stort set allerede i en lavintensitetskrig med USA alligevel.
Resultatet af alt dette tør jeg ikke gætte på. Men det er sikkert, at sunni-araberne pludseligt bliver meget glade for USA. Og så er cirklen sluttet, og Irakkrigen vil gå ind i en ny fase, med USAs soldater under endnu større pres end før. Om shi'a-militserne vil formå at stoppe forsyningerne fra Kuwait er et andet godt spørgsmål. Mon dog ikke, det er lange, bange forsyningslinier. Og så er USAs soldater for alvor ude at skide.
6. Hvordan vil Afghanistan reagere?
Sandsynligvis kun med protester. Karzai vil nok finde sig i det, han har brug for USA. Selv om han vil tage sig til hovedet. Forholdet mellem Kabul og Washington vil kølnes, men ikke væsentligt.
7. Hvad ellers?
Døde mennesker.
Iran vil ruineres, til gengæld vil befolkningen samles om mullaherne, der vil kunne bruge angrebene som undskyldning for iranernes lidelser i lang tid fremover.
Jeg tror ikke på historierne om Irans terrorceller i Canada og andetsteds. Desuden ville sådanne angreb - som jeg tror er usandsynlige - kun gøre meget lille skade, ud over at de vil puste til civilisationskrigen.
Saudi-Arabien vil have det rigtigt godt, indtil det opdager, at det har medvirket til at jage USA ud af Irak. Demonstrationer i Europa. Måske en lille rask artilleriduel mellem Hizbollah og Israel.
fredag den 17. august 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
0 kommentarer:
Send en kommentar