lørdag den 14. juni 2008

Mere kanonbådsdemokrati

Irak: Det er ikke kun al-Malikis Dawa-parti, der er gået i stykker; Mahdi-Hæren mister også kadrer her og der. Samtidigt har al-Maliki indset de politiske realiteter og meddelt amerikanerne, at den betingelsesløse overgivelse samarbejdsaftalen ikke bliver til noget, så længe USA forlanger det, de gør.

Det er en politisk omvæltning af anstændig størrelse, og på kort tid. Og det er faktisk Bush/Cheney-administrationens skyld, tro det eller lad være: Hvis de ikke havde forlangt Irak på et fad, så havde aftalen hverken provokeret ramaskriget eller det politiske opbrud. Amerikanerne kunne have listet en korttidsbegrænset fortsættelse af FN-mandatets betingelser ind ad bagdøren, og så søgt det forlænget ad hoc. Men det listige diplomati er bare ikke deres force, og har aldrig været det, derfor dette selvmål.

Jeg ved ikke, hvad der sker nu, men jeg gætter på en kort forlængelse af mandatet. Irak kan godt bede Sikkerhedsrådet om ikke at forlænge deres mandat, og dermed hive tæppet væk under besættelsens "lovlighed". Men middelmådigheden al-Maliki, der politisk står mere og mere isoleret, vil vel meget nødigt gå så langt - med mindre han efter Basra og Mosul har fået sig et napoleonskompleks, og tror han er herre over sol og måne. Og imperialisterne i den nuværende amerikanske administration ville nok ikke adlyde alligevel.

0 kommentarer:

Send en kommentar