tirsdag den 24. juni 2008

PTB / PTA

En god lille analyse af de politiske skillelinier og lokalvalgenes betydning for disse på Abu Aardvark. Der er visse punkter, jeg er uenig i. Det er rigtigt, at regeringspartierne (inklusive det sunni-arabiske Iraks Islamiske Parti) med de sidste par måneders aktioner har sigtet på at kontrollere valgene ved at kontrollere magtbilledet. Men gæsteskribenten BfB skriver om dette og udsættelserne:
The more this process goes on and the more they drag their feet on provincial elections, by the time these elections do happen, if they do, the PTA will be so weakened and fragmented, the system likely so rigged in favor of the unified PTB parties, that they'll hardly matter.

And the stronger the PTB get, the Iraqi people will look past the dubious makeup of the government and just be happy that the state has returned and there's a modicum of law and order.
PTB = regeringspartierne, PTA = partierne og fraktionerne udenfor regeringen.

I mine øjne er modstanden mod den amerikanske tilstedeværelse blandt araberne så stor, at de arabiske regeringspartiers meget langsomme afsværgelse af samarbejdsaftalen i den grad har ødelagt deres chancer sydpå. Det har faktisk været en stor sag i Irak, selv om man ikke hører alverden om den herhjemme. Og hvis al-Da'wa og Rådet alligevel vinder stort, så vil snyderiet være så åbenlyst at det vil ødelægge den politiske proces, og våbnene vil tale igen. Sadristerne kan sagtens flytte millionvis af stemmer ved fredagsbønnen, og det vil for dem stå lysende klart hvad der er sket. Det samme vil gælde i sunni-trekanten, hvor det upopulære IIP går op imod de mange forskellige partier født af Vækkelsesrådene.

Det kan igen være, at folk vil være ligeglade. At jeg har undervurderet krigstrætheden, og at de bare ønsker en art Saddam tilbage, og til helvede med politisk repræsentation, så længe der er orden. Men loven om lokalvalgenes afholden blev jo netop presset igennem af USA på trods af regeringen, fordi Vækkelsesrådene søgte repræsentation, og ellers ville lave ballade. Det var dette, der fik al-Maliki til at starte angrebet mod Basra og alt, der fulgte. Jeg har svært ved at tro at rådene simpelthen vil være ligeglade med lokalvalgenes resultat. Det hænger ikke sammen.

0 kommentarer:

Send en kommentar