onsdag den 26. november 2008

Wax on, wax off

Endvidere, om sammenhængen mellem arbejde, belønning og moral. Lille pointe til. Man har i dag konstruktionen, hvor man støtter landbruget, dumper varerne på ulandene, og giver dem ulandshjælp til at købe skidtet.

Det er ikke fedt. Hvis der er en relativ fri konkurrence, vil den sociale darwinisme belønne dem, der arbejder hårdest og bedst. Deres værdier vil blive til samfundets værdier; de middelklasseværdier, som korruption ikke bider på. Når europæisk landbrugsstøtte udkonkurrerer Afrikas landbrug, så ødelægger man samtidig chancen for, at der opstår en forbindelse mellem solidt forretningsvirke, godt arbejde og god moral.

Alt i alt er det nok en lille faktor; tit er det, at den dominerende stat kvæler al konkurrence i bureaukrati, gerne hånd i hånd med et oligarki af rige familier, der sidder på flæsket. Tit giver det ikke mening at skelne mellem forretningslivet og staten. Men alligevel.

---

Og om velfærdssamfund: Kontrol er pinedød nødvendigt for at sikre, at velfærdsydelserne ikke bliver misbrugt. Ellers samme korrosion af moral.

1 kommentar:

  1. Hmm, hvadmæ at konvertere sådan ca al vor udladshjælp/støtte til mikrolån til små iværksættere?

    Bare en glad amatørs forslag.

    VH
    Jacob A

    SvarSlet