mandag den 4. maj 2009

Brænding

Jari Den Dumme er i Baghdad, rapporterer om The Waiting Game. I kuglehuller:
  • USA's styrker vil ikke trække sig ud af byernes midter d. 30. juni - kun lade som om.
  • Politiet vil nu holde lov og orden i byerne i stedet for hæren. Det vil den ikke kunne.
  • Betonmurene blev fjernet for tidligt, hvor de blev fjernet, jf. dødstallet i april.
  • Det er ikke længere shi'a mod sunni; nu er det arabere mod kurdere. Og bomberne i april er for at stikke en finger i øjet på al-Maliki.
  • USA er på vej ud - det er derfor, de amerikanske styrker ikke længere angribes i stor stil. Irakerne gemmer krudtet til hinanden.
Jeg vil gerne modsige pkt. 4 om bomberne: De er ikke for at spolere al-Malikis sejr til parlamentsvalget til november (eller hvornår det nu bliver). Det er de sædvanlige jihadi, der sprænger shi'i i luften, fordi det er det, de gør. Det er kun, fordi nogle af Baghdads uendelige mure er blevet fjernet, at det er blevet meget nemmere. Politik har ikke en dyt med det at gøre. Jovist er de tidligere sunni-oprørere bestukket halvt ihjel, og kan ikke gøre alverden. De har tabt borgerkrigen, og fint nok. Men det betyder ikke, at bombe efter bombe ikke får genoplivet Mahdi-Hæren og sat gang i lidt etnisk fordrivelse. Det var aldrig bomberne, der slog mennesker ihjel i stort tal, men hævnaktionerne. Og jihadierne hader ikke kurderne, der jo for det meste er sunni, men de onde, listige persere. Bomberne kommer, hvis det kan lade sig gøre.

Desuden: Den irakiske hær er voldsomt overvurderet. De gik ind i Mosul, Maisan, Sadr By og Basra, og takket være manglende modstand eller iransk indgriben fik de genskabt lidt af det skær, den irakiske hær havde engang - nationens rygrad - før Paul Bremer opløste den. Pt. er der modstand og opstand i Dijala- og Mosul-provinserne; det har der været siden 2005, og den irakiske hær er ikke kommet nogen vegne.

Men ja: Når USA begynder - begynder - for alvor at trække sig ud for at hellige sig den skidegode krig i Afghanistan, så bryder fanden løs. Det vil give anledning til stor indenrigspolitisk ståhej i USA, når de sædvanlige idioter beskylder Obama for at bryde Bush's Brilliante Bølge.

0 kommentarer:

Send en kommentar