lørdag den 30. maj 2009

Mudderbrydning

USA holder salg af angrebshelikoptere til Israel tilbage:
WASHINGTON — The Obama administration has blocked Israel's request for advanced U.S.-origin attack helicopters.

Government sources said the administration has held up Israel's request for the AH-64D Apache Longbow attack helicopter. The sources said the request was undergoing an interagency review to determine whether additional Longbow helicopters would threaten Palestinian civilians in the Gaza Strip.

"During the recent war, Israel made considerable use of the Longbow, and there were high civilian casualties in the Gaza Strip," a source close to the administration said.
Som Fester fra Newshoggers spekulerer, så har dette nok noget at gøre med bosættelserne. Hvis Israel trodser administrationen og fortsætter udvidelserne, hvordan vil USA rent faktisk straffe dem? Således. Det er fordelen ved at være leverandør af militært isenkram.

Men at presset skulle virke forudsætter, at israelerne er rationelle. Problemet er, at de er blevet mere og mere tossede dette årti. Palæstinenserne har altid været tossede, men trods alt magtesløse. Man har sympatiseret med Israel, fordi "de er ligesom os", deres krige har været humane, og ført med tungt hjerte. Med Avigdor Liebermans storsejr og post som udenrigsminister, med venstrefløjen og fredsbevægelsen lagt i ruiner, med den mere og mere åbenlyse mistænkeliggørelse af det arabiske mindretal, og med Israels meget ulige krige, der ikke er meget forskellige fra skydetelte, er Israel ved at miste sit gode image, og sit gode hoved også. Jeg kan stadig huske, hvordan israelske politikere engang skosede Frankrig for ikke at have flere arabere i det franske parlament. Det var dengang.

Hvem siger, at Israel stadig kan prioritere? Hvis de var kloge nok til det, ville de så ikke tænke mere over alt det, jeg har nævnt? Det er det samme problem, jeg har med f.eks. Fareed Zakarias syn på Iran her:
Iranians aren't suicidal. In an interview last week, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu described the Iranian regime as "a messianic, apocalyptic cult." In fact, Iran has tended to behave in a shrewd, calculating manner, advancing its interests when possible, retreating when necessary.
Hvis de iranske skakmestre er så skide kloge, ville de så ikke tænke mere over, hvordan Iran bliver set i resten af verden? "De snedige persere" er bare en kliché, og passer ikke: Politik er ikke et spil skak; det er en brydekamp, eller tovtræk (brydning er populært i Iran...), mellem et mudder af forskellige interesser og ikke mindst instinkter. Det samme med Rusland: Putin har konsolideret magten og samlet Rusland, men han har været en decideret katastrofe for Ruslands image. Så klog er han heller ikke.

Spørgsmålet er nu, om Obama-administrationen har indenrigspolitisk kapital nok til at overvinde bosætterbevægelsens israelske indenrigspolitiske kapital. Vi får se.

0 kommentarer:

Send en kommentar