tirsdag den 23. september 2008

$

Billmon har ret i, at en nødgæld på 3.500 milliarder dollars vil sætte gang i inflation og forringe dollarens værdi. Det vil naturligvis også forringe værdien af USAs gæld til udlandet, fordi den er optaget i selvsamme US$. Det er en unik situation, som USA kan udnytte ved at lade seddelpressen køre for fuld skrue, for at gøre gælden ingenting værd. Selvfølgelig skal de være forsigtige pga. hyperinflation; ikke godt for økonomien. Men de har muligheden.

En svag valuta er ikke nødvendigvis en dårlig valuta. En stærk valuta er ikke nødvendigvis en god valuta. Styrken påvirker international handel, og det er det.

Men!

Da dollaren har været verdensvaluta, så har udlandets opkøb af dollaren finansieret USAs handelsunderskud i mange årtier. Hvis dollaren crasher, så er den fest forbi - pengene vil flygte til euroen og andre. Og så skal amerikanerne vænne sig til en gevaldigt fattigere tilværelse, men med flere jobs, til gengæld. Forudsat dette ikke ødelægger økonomien på andre måder, og omstillingen vil selvfølgelig gøre møgondt.

En anden konsekvens af dette vil være, at USAs indflydelse på verden formindskes i takt med dollarens værdi. Indflydelse er mange ting: vetoret, militærmagt, samhandel, teknologi, energi. Men USAs verdenspolitiske dominans har i den grad været båret af at dele ud af døde præsidenter - der er skam en grund til, at mange lande har fastansatte lobbyister i DC. Jon Stewart tegner og fortæller:Et dollarcrash vil i hvert fald betyde et midlertidigt, men stort magtvakuum - det kommer an på, hvordan og hvor hurtigt økonomien stabiliserer sig bagefter. Forvent en mere rå verden.

Der er også mange råstofmarkeder, som handles og gøres op i dollars - olie, ikke mindst. Når dollaren falder, vil eksportørerne sætte priserne op for at kompensere, hvilket vil påvirke USA dobbelt så hårdt, hvis priserne justeres i forhold til andre valutaer, der ikke er faldet som dollaren.

Alt i alt er det ikke noget, jeg vil anbefale.

0 kommentarer:

Send en kommentar