mandag den 29. september 2008

En sand skandale

Til reference, hvad ellers?

Der kom en boligboble på begge sider af Atlanterhavet. Den blev skabt af lav rente. En lav rente er god til at sparke gang i økonomien, fordi den gør det billigere at låne penge til investeringer. Men en for lav rente skaber økonomiske bobler, fordi det ikke giver mening at spare op til bankernes lave renter, når det bedre kan betale sig at låne penge og investere dem i hvad det så end er, der er på vej opad. Det er selvforstærkende, og så har man en boble.

Det er ikke godt for økonomien, når boblen er for kraftig. Og boligbobler er nogle af de værste: Kolossale værdier i spil, som er årevis om at komme i balance. Men hvis kreditkrisen kun drejede sig om en boligboble, så ville vi nok overleve, uden større mén. Problemet er bare ikke boligboblen alene, men al den belåning - gearing - som kreditinstitutionerne byggede ovenpå det oppustede boligmarked, der dermed skabte en likviditetsboble, og en meget sårbar finanssektor. Det er derfor, krisen kaldes en finanskrise, en kreditkrise, og ikke bare en boligkrise. Det er derfor, bankerne går op i røg til højre og venstre.

Så hvis man skal have nogen skyldige, vil jeg først og fremmest pege på nationalbankdirektørerne, der ikke punkterede boblen ved at hæve diskontorenten, da det burde have været tydeligt for alle og enhver, at dette var en skide boligboble. Større end nogensinde før. Først, da energi- og fødevarepriserne steg lodret, reagerede de med rentehævninger, for at holde inflationen nede. Det punkterede så også boligboblen, rent tilfældigvis.

Og så vil jeg pege på politikerne og de forskellige finanstilsynsinstitutioner, der tillod den vanvittige gearing i finanssektoren, og lod det hele sejle. De forsømte deres ansvar.

Jeg er ikke nogen ørn til økonomi. Men dette er basal viden, og det gør svigtet langt værre. Der burde rulle hoveder, ikke bare i det private erhvervsliv, men også blandt embedsfolk og ministre. De har ikke været deres stillinger værdige, og det koster nu borgerne dyrt.

Men hvad er der egentlig sket?

Nej, helt ærligt: Er der nogen som helst i de ramte landes administrationer, der har mistet sin stilling på denne kolossale skandale? Jeg vil meget gerne høre om det, så.

0 kommentarer:

Send en kommentar