søndag den 14. september 2008

Palin

Republikanernes koalition består af tre hovedgrupper: De teokonservative, de neokonservative, og oligarkerne. De teokonservative er vælgermassen. De er som regel baptister, kaldes evangelister - efter Åbenbaringernes Bog i Det Nye Testamente, som de fokuserer voldsomt meget på - er imod al abort, stamcelleforskning, homoseksualitet, osv. De neokonservative er den mindste gruppe, men har til gengæld en fast greb om udenrigspolitikken. Oligarkerne er pengemændene; dem, der finansierer partiet. Deres fokus er næsten udelukkende på at sætte skatten ned og deregulere. De ejer gerne mediekonglomorater, og udbreder deres frimarkedsfundamentalistiske ideologi via deres aviser og tv-stationer.

McCains valg af Sarah Palin har gjort oligarkerne og disses journalister nervøse. Palin er typisk teokonservativ, mere end Bush Jr nogensinde var, og det har aldrig været meningen at en sådan én skulle komme så tæt på præsidentmagten - kun være vælgerkvæg. Det var det samme med Huckabee, der førte en håbløs kamp mod establissementet. Grunden er tofoldig: For det første er oligarkerne uenige med de teokonservative. De går ind for abort, har intet mod bøsser, er ikke vanvittigt religiøse, er generelt storbymennesker. For det andet er det ikke meningen, at abort rent faktisk skal gøres ulovligt. Det ville nemlig få en masse kvinder, der hidtil har taget retten til abort for givet, til at stemme i høje tal på demokraterne. Som situationen er nu, så får abortspørgsmålet i stedet de teokonservative til valgurnerne i millionvis. Og det er perfekt for partiet.

Så der er nogen her og der, der ikke helt ved, hvilke ben de skal stå på. På den ene side motiverer Palin evangelisterne, og er et levende eksempel på kulturkampen mellem land og by; på den anden side mener hun for alvor at hun vil gøre abort ulovligt. Og McCain er 72 år gammel, hvilket ifølge forsikringsselskaberne giver Palin en tredjedels chance for at blive præsident hvis McCain vinder. Det er måske ikke tid nok til at assimilere Palin. Vi får se.

0 kommentarer:

Send en kommentar