tirsdag den 20. maj 2008

Det demokrati vi kæmper for

En konsekvens af Bush/Cheney-administrationens orwellske sprogbrug er vansiringen af ordet "demokrati", som er blevet synonymt med "vestlige værdier". Man invaderede Irak for at indføre "demokrati", med hvilket man mente at irakerne ville blive til amerikanere, og at denne revolution ved sit strålende eksempel ville spredes til de arabiske lande rundt omkring, måske med lidt militær fødselshjælp. Med mere politisk og økonomisk frihed ville de arabiske lande blomstre op, luften ville sive ud af det arabiske mindreværdskompleks, og således også ud af hadet til USA og Israel. Det var den neokonservative vision. Derfor kan man læse i Berlingske i dag om Afghanistan:
Hvorfor ofrer vi vore unge soldaters liv i Afghanistan, når magthaverne dernede begrænser det demokrati, vi kæmper for?
Demokrati er, når folket bestemmer. Repræsentativt demokrati er, når folk vælger repræsentanter, som bestemmer. "Magthaverne" foroven er disse repræsentanter. De består af krigsherrer fra Nordalliancen og lokale pashtun magtmænd. Nogle værre slyngler, er de; gennemkorrupte, og det er deres væsentligste forskel fra talebanernes styre. Værdierne er ikke meget anderledes, og et forbud mod kvinder og mænd, der danser sammen på tv, er i sandhed ikke langt fra det afghanske folks ønsker, og ellers hedder jeg Sayed. Derfor virker demokratiet. Hvis vi for alvor vil kæmpe for "demokratiet", foreslår jeg at parlamentet og de lokale råd nedlægges, og et direkte vestligt værdikolonistyre indføres. Hvis det er det, vi vil.

Værdikoloni. Det er et godt ord, det vil jeg bruge lidt.

5 kommentarer:

 1. Ja, det er en underlig naiv tilgang artiklen har. Som om de konservative politikere og Afghanistans præsident handler uden tanke på befolkningens ønsker. Tilsyneladende er der flertal i disse lande for at indføre intolerant lovgivning.

  Hvad kan vi gøre ved det?

  SvarSlet
 2. Hvad vi kan gøre ved det? Uh. Ikke så meget. Værdier kommer jo gerne indefra, og kan ikke tvinges ned ovenfra, med mindre man vil bruge Atatürk-metoder (af med tørklædet eller hovedet osv.). Jeg tror heller ikke man kunne finde et mere mandschauvinistisk land end Afghanistan at prøve at indføre skandinaviske tilstande i.

  Og hvorfor fanden skal vi også blande os i det? For mig er det nok at de ikke støtter AQ. Resten er værdiimperialisme. Det her er bare ikke tænkt igennem, på nogen måde.

  SvarSlet
 3. Hey, du har jo en blog.

  Ikke en særlig aktiv blog. Men en blog.

  SvarSlet
 4. Haha, ja, det havde jeg. Har hverken disciplin eller skriveevner nok til at holde en kørende, så jeg bøjer mig i støvet :-)

  SvarSlet
 5. Man skal have nogle neuroser for at køre på, det er det du mangler.

  SvarSlet