lørdag den 10. maj 2008

Im Irak nichts Neues

Badger fra Missing Links har fat i noget: Der er voldsom stilhed i medierne om belejringen af Sadr By, særligt når man sammenligner med Fallujah i sin tid. Forskellen er vel, at:

1. Da marinerne angreb Fallujah, fik medierne - og sunni-oprørerne - et halvt års varsel.
2. Ingen nyhedsværdi.

Nyhedsværdi er der, men den er for kedelig til prime time: Den amerikanske hær har lagt den bløde COIN væk. Taktikken går nu ud på at tømme havet guerillasoldaten svømmer i, således:
The government has distributed leaflets in two key districts of Sadr City, warning people to leave.

The speculation is that government forces are preparing for a big push into eastern Baghdad to end the current fighting once and for all.
At affolke de egne, hvor modstanderen har sin største støtte, var en taktik, som USAs øverstkommanderende i Vietnam, General Westmoreland, mere eller mindre tilfældigt omfavnede, som udslag af sin forkærlighed for bomber. Neil Sheehan skriver i A Bright Shining Lie:
At one point in the trip I asked the general if he was worried about the large number of civilian casualties from the air strikes and the shelling. He looked at me carefully. "Yes, Neil, it is a problem," he said, "but it does deprive the enemy of the population, doesn't it?"
Historien gentager sig selv.

---

Lad mig lige tilføje, at vi stadig taler om et slumkvarter med over to millioner indbyggere. Om vi får at høre om det i pressen kommer an på hvor langt USA går, og om de irakiske parlamentsmedlemmer får kolde fødder.

---

Og lad mig også tilføje, at de tabstal for civile irakere, som pressen gerne citerer, kommer fra det irakiske indenrigsministerium, der selvfølgelig er i hænderne på regeringen - selvsamme regering, der satte alt dette i gang. Forvent at de underdriver.

0 kommentarer:

Send en kommentar