onsdag den 31. oktober 2007

Små hurtige

1. Rusland og Iran har fælles interesser, vil ikke op at toppes. Der er azerierne i Iran og Rusland, og Azerbadjan imellem. Både Iran og Rusland kan rode med hinandens minoriteter, og har dermed et gensidigt afskrækkelsesvåben. Så er der olie og gas, og rørledninger, rørledninger, rørledninger. Rusland ønsker en fredelig sydlig grænse, som man kan eksportere gas ud af uden besvær. Det Store Spil, som har en del mere med virkelighedspolitik at gøre end de neokonservative fantasier om Iran.

2. Badger og Marc Lynch får en stor del af deres info om Irak fra arabiske aviser. Det er værd at huske at disse er pro-sunni, anti-amerikanske og anti-iranske, og at det tit er fra det perspektiv de to skriver.

3. God lille undersøgelse, sober endda, af ekstremistiske tekster i britiske moskéer. Hver fjerde er inficeret, jeg vil tro det samme gælder for Danmark. Mange af de kedelige bøger kommer fra wahhibi-miljøet i Saudi-Arabien, og en del er endda trykt af staten. Også en god opsummering af de forskellig tossefraktioner i det muslimske miljø, jeg lærte en del. Hvis PET vil bekæmpe muslimske ekstremister kan de jo begynde med belyse saudiske donationer til danske organisationer. I hvert fald Islamisk Trossamfund, gætter jeg på.

4. Exile.ru er dejlig. Læs om silovikernes magtkamp, og Putins vaklende trone. Stof til mange film med Gene Hackman. Et civiliseret samfund er et, hvor lederne kan trække sig tilbage uden at blive slået ihjel. Vi får se om Rusland stadig er et sådant.

0 kommentarer:

Send en kommentar