mandag den 28. juli 2008

Kirkuk

Da brune mennesker ikke tæller, forventer jeg flere erklæringer om Irakkrigens sejrrige udgang efter denne måned, hvor kun ni amerikanske soldater hidtil er slået ihjel.

I al alvorlighed: Den gamle analyse af Irakkrigens mange lag har stået distancen. Der var en borgerkrig mellem sunnier og shi'iter; den vandt shi'iterne, Baghdad er ved at blive helt og aldeles shi'itisk, og de sunni-arabiske og kristne irakere i Damaskus og Amman ser ikke ud til at have den store lyst til at vende hjem. Da denne krig langt om længe er ved at være forbi, falder volden. Dernæst er der intra-shi'a-krigen, som regeringspartierne (indtil videre) har vundet. De Sadr-tro politikere bliver lagt i lænker landet over, mere eller mindre permanent. Sadr-bevægelsen vender således tilbage til undergrundstilværelsen den førte under Saddam Hussein.

Det sidste alvorlige stridspunkt er Kirkuk. Alle er så nervøse for det, at ingen kan - vil - enes om en dato for den forfatningsgaranterede folkeafstemning om byens fremtidige tilhørsforhold. En af bombningerne i dag var i Kirkuk.

Magten konsolideres. Det er godt; det, der var før, var anarki, og anarki er det værste. Selv om medierne - ledt ved næsen af Det Hvide Hus - har skudt skylden for Basras elendighed på Mahdi-Hæren, så var Basras problem netop at der ikke var et magtmonopol. Det var kaos. Jeg kan ikke huske hvor, men i 2006 læste jeg om 166 forskellige militser. Den mest berygtede af de store var Thar'Allah, der betyder "Guds Hævn". Nabolagets skræk, i al fald. Mahdi-Hæren havde aldrig magten i byen, og var faktisk et fremmedelement.

Jeg ved ikke hvad der vil ske i Kirkuk; hvordan magtspillet forløses. Kurderne får den, men hvordan? Temmeligt meget afhænger af, om de nationalistiske sunni-arabere kan sluge endnu en kamel, her efter Baghdad. Og det var en stor én.

Og Kirkuks turkmenere, olien, og Tyrkiet. Kompliceret.

---

NYTimes:
General Taha denied that Turkmen — or anyone else — had subsequently attacked the Kurdish demonstrators, though he said security forces who arrived to secure the scene and take the wounded to the hospital had shot into the air to clear the route for ambulances and police cars.

He said the demonstrators had “burned Turkmen buildings and they burned many cars.”

Farouk Abdullah, a senior Turkmen politician, said offices belonging to every Turkmen political party in the city had been attacked following the bombing. Mr. Abdullah said the Kurdish rioters had destroyed a number of Turkmen buildings and that many Turkmen political officials inside had been injured.
Hvad mon Tyrkiets Erdogan og Gül tænker? En militæraktion, der kunne lette presset fra domstolene? Det må være fristende.

0 kommentarer:

Send en kommentar