fredag den 31. oktober 2008

Iraq-rolled

Irakerne tog ikke vel imod USAs togt mod Syrien.
The United States raid on Syria on October 27, which led to the killing of eight civilians, sent shockwaves throughout Iraq, mainly enraging the Sunni community, former Ba'athists and tribal leaders who are pro-Syrian.

It came as such a surprise to Prime Minister Nuri al-Maliki that he was completely dumfounded at commenting. Here was the prime minister of Iraq, an ally of Iran and a former resident of Syria, watching Syria being attacked from his own territory - without his knowledge.
Læs endelig det hele. Syrien er i en særlig position, i midten af mellemøstlig magtpolitik, uden for alvor at være draget ind i den. Indbyggerne er sunni, og en del af Iraks største stammer har store syriske kontingenter. I spidsen er Assad-familien, der er alawi, en noget obskur gren af shi'a-islam, som både konservative sunni og shi'i anser for kættere. Landspartiet er Ba'ath-partiet, ophav og søsterparti til den irakiske fraktion. Og rivaler. Men rivaliseringen er gået noget i glemmebogen på det seneste. Syrien har selvfølgelig haft gang i Libanon, og har en bunke kurdere i østen, og sikkert en masse andet, jeg ikke er klar over.

Sum: Både de irakiske sunni og shi'i ønsker et godt forhold til Syrien, shi'a-araberne ikke mindst for at gøre Iran glade. Mod det taler intern irakisk realpolitik, hvori den irakiske regerings magt afhænger af USA. Mon olieprisens fald også har noget at sige? Mon dog ikke.

SOFA-aftalen med USA er så godt som død, tyder det på, så al-Maliki vil nok vride så meget politisk kapital som muligt ud af den. Men USA skal nok til at passe på ikke at lægge for meget pres på ham, med yderligere togter mod Syrien. Spørgsmålet er nu, hvor langt en udgående Bush/Cheney-administration vil gå, hvis Obama vinder. Realpolitik interesserer dem jo ikke, hverken irakisk eller amerikansk.

0 kommentarer:

Send en kommentar