mandag den 13. oktober 2008

Punkede investeringer

Festen er forbi for de unge kunstnere.
De seneste år har den unge danske uetablerede kunst været i høj kurs. Men i dag står mange yngre kunstnere pludseligt sårbare. En hurtig økonomisk optur kan ødelægge et talent, vurderer kommentatorer på kunstscenen, blandt andre kunstrådgiver Michael Thouber. Og han spår ikke det gamle fabriksområde på Carl Jacobsens Vejs mange chancer:

»Der er ingen tvivl om, at Valby stort set lukker ned. De har satset på førstegangskøbere, som havde råd til at købe kunst til samme pris som et Rolex-ur. Men de mennesker er nu ved at sælge deres Rolex-ure, så de køber ikke kunst længere«.
Et af de mest besynderlige friværdisfænomener har været den yngre middelklasse, der har købt godt ind af unge, ukendte kunstnere - ikke for fornøjelsens skyld, men som investering. Det har været moderne - at investere i kunst. Ung, ukendt kunst. At tjene store penge på punket kunst: Så køligt. Men også noget irrationelt. Den fest er forbi nu.

Kunsten er der, hvor yuppier og punkere mødes. Kunstrådgiver?

2 kommentarer:

 1. "En hurtig økonomisk optur kan ødelægge et talent ..."

  Det tror jeg på. En ung kunstner, der truer den etablerede samfundsorden? I Rusland: Ti ham ihjel og smid ham i fængsel, hvis han gør sig for meget ud til bens.

  I Vesten? Ti ham ihjel, og giv ham nogle penge og drukn ham i ros, hvis han gør sig for meget ud til bens. Berømte kunstnere har næsten altid haft det hårdt, fordi de har måttet arbejde sig igennem, fordi de kompromisløst insisterede på at lave noget, som slet ikke passede med tiden (det gjorde det ofte først et stykke tid efter, de var døde).

  Folk, der har noget at miste, har ikke råd til at være kompromisløse - og det var så dét talent.

  SvarSlet
 2. Jeg ved faktisk ikke helt, hvad jeg skal mene. Synes mange kunstnere er så fattige, at de ikke tænker på meget andet end penge. Men Danmark kommer der kun skidt ud af, vi har det for godt. Noget med hele kulturens/nationens tilstand fremfor individets, tror jeg.

  SvarSlet