torsdag den 14. august 2008

Engelsk

Pakistans politiske elite taler engelsk. Pakistansk politik er dynastisk, og politikernes børn lærer engelsk som små. Når de er større, bliver de sendt på britiske eller amerikanske universiteter, hvor de ikke bare får en masse at vide om engelsktalende lande, men også netværker med ambassadeslænget. De forstår langt bedre hvad man skal sige til Vesten - hvilke knapper man skal trykke på - for at finde sympati og støtte, end den anden vej. Både Musharraf og Bhutto har været meget dygtige til dette: Musharraf markedsførte sig selv som sidste bastion mod islamisterne, mens Bhutto gjorde sig selv til demokratiets og fremskridtets fanebærer. Begge tog kegler hos et Vesten, der forstår pakistansk politik meget dårligt, og efter 9-11 var med på den værste.

Det hjalp ikke alverden i selve Pakistan: Bhutto blev sprængt i luften, og Musharraf er meget upopulær, og vil måske blive afsat meget snart (vi får se hvad hæren gør).

I de sidste dage har jeg set georgiske topdiplomater og Saakashvili selv stå til næsten fri rådighed for CNN og BBC World. Saakashvili har også en halvfast klumme i Wall Street Journal, USAs næststørste avis. Hans juristgrad kommer fra Columbia Law School i New York. Han har også studeret i Strasbourg i Frankrig. Han taler flydende engelsk, men med accent.

I interviews har Saakashvili sammenlignet denne krig med Sovjetunionens nedkæmpning af oprøret i Tjekkoslovakiet i 1968, Ungarn i 1956, og besættelsen af Afghanistan i 1979. Han fremstiller Georgien som demokratiets forpost, og har gjort det siden den såkaldte Roserevolution i 2003.

Saakashvili har også rehabiliteret mindet om Zhavi Gamsakhurdia, en lettere forstyrret og diktatorisk ultranationalist, der var Georgiens første præsident efter Sovjetunionens fald, før han blev kuppet ud af Sjevardnadze. Han har længe talt om at gøre op med udbryderrepublikkerne. Han blev valgt som nationalist. Han har været god for økonomien, og gjort noget ved korruptionen, men opfattes som uforsigtig og overilet.

Behøver jeg sige mere?

Måske kun at Scheunemann har en direkte linie til McCain.

Jeg er nu officielt bekymret.

0 kommentarer:

Send en kommentar