mandag den 11. august 2008

Sammenfald er stadig ikke nødvendigvis sammenhæng

Over hele æteren: Rygning gør dine børn dumme i hovedet.
Det er uklogt at ryge, hvis man vil have en god karakter i folkeskolen. Det viser en undersøgelse af sammenhængen mellem rygevaner og årskarakterer blandt elever i 8. og 9. klasse i Silkeborg. (...)

Det er første gang, der påvises en sammenhæng mellem rygning og karakterer i skolen, og undersøgelsens resultater er tydelige. (...)

»...det er en klar tendens, at rygning påvirker elevernes resultater på en eller anden måde«, siger Christina Fruergaard, der blev bedt om at se på den konkrete rygesammenhæng i forbindelse med et større videnskabeligt arbejde.

Lederen af det kommunale tobaksforebyggelse, Rikke Gjellerod, bad hende om at gennemføre projektet.

»Jeg synes, det er væsentligt, at vi nu kan oplyse forældrene om, at der er en sammenhæng mellem karakterer og rygning. Og eleverne skal også vide det, når de vælger om de vil ryge eller ej«, siger Rikke Gjellerod.
Forkert. Der er ingenlunde påvist en sammenhæng, kun et sammenfald. Det kunne lige så godt tænkes at rygning er en virkning af den årsag, der også giver de rygende dårligere karakterer. Årsagen kunne for eksempel være værdier tilknyttet en social klasse - nu det for længst er slået fast, at folk fra relativt fattigere vilkår med relativt kortere uddannelse også lever mere usundt.

Christina Fruergaard burde faktisk hives for UVVU, eftersom hun medvirker i bestilt propaganda. Af en eller anden grund tror jeg ikke det vil ske.

3 kommentarer:

 1. Du har fuldstændig ret, Hr Kommentar.

  Det lugter af bestilt propaganda, og Inge Haunstrup Clemmensen klappede da også i sine små hænder.

  At så seriøse forskere, og helst uvildige, naturligvis kun kan betragte Christina Fruergaards bestilte arbejde som den skinbarlige PSEUDO-VIDENSKAB!

  Og det fra en forsker fra Århus Universitet! - Fy!

  Hvor er f.eks. hendes målinger af alle elevers IQ før rygerne begyndte?

  Useriøst! - Og det sluger pressen råt. - Kritisk journalistik findes åbenbart ikke længere.

  SvarSlet
 2. Enig!

  Jeg faldt også over denne "nyhed" på Politiken, og blev dybt forarget over, hvor dumme folk kan være nu til dags... Jeg Googlede efterfølgende Christina Fruergaard og fandt så dette blogindlæg... jeg kan kun sige: HØRT!

  Mvh,
  Erik Gahner Larsen

  SvarSlet
 3. Jeg syntes det er spændende at der er nogen der forholder sig kritisk til undersøgelsen.
  I undersøgelsen er der brugt en multivariat analyse, som korrigerer for forældres indkomst, forældres højeste fuldførte uddannelse, elevens fysiske aktivitetsniveau, kost mm.
  Da undersøgelsen er en tværsnitsundersøgelse kan jeg ikke sige noget om den kausale sammenhæng, men resultatet giver et stærkt fingerpeg i retningen af at rygning påvirker den kognitive indlæring.

  Med venlig hilsen

  Christina Fruergaard

  SvarSlet