lørdag den 28. juli 2007

Sandfælden

Det er ikke nogen hemmelighed, at Det Øverste Råd og al-Da'awa vil beholde USA i Irak et stykke tid endnu, og at Moktada al-Sadr vil have amerikanerne ud. Så en lille tanke: Det Øverste Råd (ØR fra nu af) og Da'awas greb om magten er usikkert, og USA i landet garanterer at de beholder taburetterne, for USA og Moktada er gode fjender. Det vil sige, at ØR og Da'awas greb om magten er svagt. De kunne ikke holde det alene. Moktada er for populær. Og deraf også støtten fra Iran, som ØR og Da'awa bliver nødt til at stole på, hvis de vil være "relevante" post-USA.

Men det betyder jo selvfølgelig - hvis Teheran ikke vil have en Moktada som Iraks leder - at Iran bliver den næste besættelsesmagt. Og Irans økonomi er i rigtig dårlig stand, det tror jeg ikke de vil kunne holde til. Måske denne udvikling kan skubbe til balancen i Iran også.

En stor faktor i den intra-shi'itiske strid er al-Sistani, den øverste islamiske autoritet i Irak, og faktisk for hele shi'ismen. Han har hidtil gjort hvad han kunne for at holde shi'a-partierne fra hinanden, selv om det ikke er lykkedes så fantastisk godt. Men det kunne nok være værre, hvis han ikke havde været på pinden i Najaf. Hvordan han har det med Iran i Irak ved jeg ikke. Han er født i Iran, men er uenig i mange af Khomeinis fortolkninger af islam. Og hvor stor autoritet han egentlig har blandt Iraks shi'aer er også en ubekendt.

Irak er en fælde, som USA gik i. Iran kan være på vej.

Tilføjelse: Lidt om USAs allierede, al-Maliki. Føl kærligheden fra Intel Dump:

I've been saying this for some time, but I'll say it again
: the Maliki government is rotten to its core. If there was any possibility for a peaceful transition of power, a way to get rid of Maliki, I'd jump at it. And I suspect the U.S. government would too. But the problem is that there will likely never be another Iraqi government after this one, at least not under the current Constitution, with the current political alignments where they're at. Other Shiite leaders like Ayad Allawi don't seem capable of forming a coalition, and firebrands like Moqtada al-Sadr don't seem to have the juice either. So if Maliki goes, we're f--ked. If he stays, we're also f--ked. If the U.S. deposes Maliki to reinstall an occupation headquarters to provide benevolent leadership for the country, we're also f--ked. It's really hard to see the road ahead right now.

0 kommentarer:

Send en kommentar